BEZ TENDERA: Za nabavku sardina 40 miliona dinara!

U drugoj polovini protekle godine mimo procedure sprovodili su se tenderi po hitnosti za nabavku goriva, kotlova, sardina, konaca, svežeg voća i povrća, anestetika i tehničkog materijala u vrednosti od oko 320 miliona dinara, navodi Uprava za javne nabavke

  • 0

Uprava za javne nabavke je utvrdila da su se u drugoj polovini protekle godine mimo procedure sprovodili tenderi po hitnosti za nabavku goriva, kotlova, sardina, konaca, svežeg voća i povrća, anestetika i tehničkog materijala u vrednosti od oko 320 miliona dinara.

Ministarstvo pravde i državne uprave, na primer, prošle godine nije poštovalo proceduru pri raspisivanju tendera za nabavku sardina i nabavku goriva, jer je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija oba postupka sprovela za celokupne količine umesto samo za određene, dok se ne ponovi otvoreni postupak.

Ukupna vrednost ovih poslova bila je oko 130 miliona dinara, od čega je 40 miliona za nabavku sardina, a ostatak za nabavku goriva.

U ovom odeljku Ministarstva pravde kažu za da su oba postupka sprovodili u skladu sa zakonom, ali da su zbog hitnosti nabavke koje su bile neophodne za funkcionisanje Uprave, "pristupili pregovaračkom postupku na pomenuti način".

- Već u septembru protekle godine smo zatražili instrukcije od Uprave za javne nabavke kako dalje da postupamo, ali odgovor još uvek nije stigao - rekli su u ovoj instituciji.

"Vrbas-gas" je sproveo uslugu kredita za finansiranje održavanja tekuće likvidnosti, pri čemu za to nisu postojale vanredne okolnosti.

- Naručilac je znao da ima dugovanje prema "Srbija-gasu", te je mogao blagovremeno da isplanira i sprovede otvoreni postupak - navodi se u obrazloženju Uprave. Ugovorena vrednost ovog posla je 70 miliona dinara.

Ili, primera radi, JKP "Toplana Bor" raspisala je tender za sanaciju kotla u iznosu od 46 miliona dinara, pri čemu su u postupak pozvana samo dva ponuđača, čime je povređeno načelo obezbeđivanje konkurencije među ponuđačima.

Klinički centar Srbije je sproveo nabavku konaca u vrednosti od oko 19 miliona dinara, a da nije postojao zakonski osnov za nabavku po hitnosti. O postupak se ogrešila i Nacionalna služba za zapošljavanje koja je za štampanje publikacije "Poslovi" potrošila deset miliona dinara bez PDV-a, a u postupak nabavkle pozvala samo dva ponuđača.

(I. M. / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA