PREŠEVO: Žandarmerija uklonila spomenik teroristima! (FOTO) (VIDEO)

- Pokazali smo dovoljno strpljenja, ali smo poslali i jasnu poruku da niko nije jači od države - rekao je premijer Ivica Dačić, i dodao da je akcija obavljena bez upotrebe sile

  • 60

Pripadnici Žandarmerije jutros su oko 7.15 časova uklonili spomenik bivšim pripadnicima tzv. OVPBM sa trga ispred zgrade opštine Preševa.

Oko 200 pripadnika Žandarmerije stiglo je jutros na trg, a potom je bager "Blok gradnje", koji je vezao užadima spomenik i podigao ga iz ležišta, uz pomoć još jednog bagera, prebacio spomenik u kamion, koji ga je odvezao.

Podsetimo, Telegraf je u petak objavio da je Žandarmerija sa pet autobusa stigla u Preševo i stacionirala se nedaleko od spomenika.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da su posle isteka svih zakonskih rokova, po nalogu Ministarstva pravde, pripadnici Žandarmerije uklonili nelegalno postavljeni spomenik u Preševu.

- Srbija je pokazala dovoljno strpljenja, ali poslala i jasnu i čvrstu poruku da se zakon mora poštovati i da niko nije jači od države - rekao je Dačić.

On je kazao da je "akcija obavljena bez bilo kakvih incidenata i bez upotrebe sile".

Vršilac dužnosti šefa Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Pola Tide izrazila je žaljenje što su pregovori na pronalasku kompromisnog rešenja za sporni spomenik u Preševu prekinuti odlukom Vlade Srbije da se spomenik jutros ukloni.

Tide je u saopštenju pozvala na "mir i atmosferu u kojoj je moguće obnoviti dijalog".

Kosovska vlada izrazila je ogorčenost povodom uklanjanja spomenika pripadnicima OVPMB u Preševu i poručila da to dovodi u pitanje proces dijaloga Beograda i Prištine.

Lideri Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi izjavili su da su zatečeni postupkom uklanjanja spomenika i ponovili težnju da se pripoje Kosovu.

Na trgu su, pored novinarskih ekipa i pripadnika Žandarmerije i njihovih blindiranih vozila, tokom akcije bili komandant Žandarmerije Bratislav Dikić sa saradnicima, kao i Slađan Velinović, načelnik policijske uprave u Vranju, kao i Avdi Bajrami, komandir policijske stanice u Preševu sa zamenicima.

Pripadnici Žandarmerije su novinarima i snimateljima dozvolili da se približe spomeniku, čije je uklanjanje od lokalnih Albanaca zatražila država.

Sa okolnih zgrada mali broj građana posmatrao je akciju.

Trg ispred opštine, na kojem je do jutros stajao spomenik, potpuno je očišćen i nema tragova da je sporno obeležje bilo na njemu postavljeno. Neoštećena spomen-ploča odneta je u depo Ministarstva pravde u Nišu.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto: Telegraf, Tanjug / Video: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA