Evropskoj Uniji preti odmazda islamista zbog francuske intervencije u Maliju?

- Ne mogu da isključim mogućnost da džihadisti iz Malija ne pokušaju odmazdu unutar EU - rekao je koordinator EU za borbu protiv terorizma

  • 4

Glavni koordinator Evropske unije za borvu protiv terorizma izjavio je danas da bi evropska vojna misija u Maliju mogla da izloži zemlje članice terorističkim napadima.

Upitan da li bi Francuska i njeni građani mogli da postanu meta terorista zbog vojne intervencije u Maliju, koordinator Žil de Keršov je za portal "EuObzerver" rekao da ta opasnost preti celoj Evropi.

- Ne bih to vezivao samo za Francusku - rekao je Keršov i naglasio da su "svi zabrinuti".

On je objasnio da evropska vojna misija koja treba da obuči malijsku vojsku "povećava vidljivost cele EU".

Članice EU su prošle nedelje pružile punu političku i logističku pomoć unilateralnoj akciji francuske vojske protiv islamskih ekstermista za koje se veruje da su povezani sa Al Kaidom, a koje prete da zauzmu malijski glavni grad Bamako.

Oni su sem toga najavili da će u region poslati vojnu misiju koja neće imati borbenu ulogu, ali će obučavati slabašnu malijsku vojsku kako bi je osposobili za borbu protiv pobunjenika, koji su prošle nedelje izazvali pokolj na gasnom postrojenju u susednom Alžiru.

- Ne mogu da isključim mogućnost da džihadisti iz Malija ne pokušaju odmazdu unutar EU - rekao je koordinator za borbu protiv terorizma.

De Keršov je, međutim, odbacio tezu da je upad terorista na gasno postrojenje bio osveta za francusku intervenciju.

- To je bilo planirano mnogo ranije - rekao je koordinator.

On je istakao da EU mora da pojača pripravnost i upozorio na činjenicu da je među teroristima ubijenim u Alžiru bilo državljana nekoliko evropskih država.

De Keršov je kao najveću opasnost označio magrepski ogranak Al Kaide i srodne organizacije koje su uspostavile baze u saharskom delu Malija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sic

    24. januar 2013 | 20:22

    svima sire se brze od kuge i bilo kakve kuge i bolescine islam je zlo cjelog svijeta nalet ih bilo...

  • Mr

    24. januar 2013 | 18:50

    Kako su to nekad bile lepe drzave,pogotovo sirija. Al SAD i EU su "nevine" oni samo napadaju jer zele mir a nemaju koristi,glupost!! U celoj ekonomiji i krizi je 3 svetski rat resenje,ae u p.m i sve iz nova.

  • najprovokator

    25. januar 2013 | 07:56

    Подржавам све што је против Амера и ЕУ

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA