DVE GODINE KASNIJE: Na godišnjicu svrgavanja Mubaraka Egipat u protestima (FOTO)

Znatan deo demonstranata proveo je noć na trgu Tahrir pošto su se juče sukobili sa policijom i pokušavali da sruše betonski zid postavljen da ih spreči da stignu do Parlamenta i zgrade Vlade u Kairu

  • 1

Hiljade demonstranata se okupilo danas u glavnom gradu Egipta na drugu godišnjicu revolucije kojom je svrgnut Hosni Mubarak, nakon čega su vlast preuzeli islamisti i došlo se do političkih napetosti i ekonomskih teškoća.

Demonstranti su se okupili na kairskom trgu Tahrir i okolnim ulicama uzvikujući parole protiv Muslimanskog bratstva, jake islamske grupe koju podržava predsednik Mohamed Morsi. Organizatori protesta očekuju da će se broj učesnika povećati posle podne i večeras.

- Ljudi žele obaranje režima - uzvikivali su učesnici protesta, dok su mladi bacali kamenice preko betonskog zida koje su snage bezbednosti podigle prethodnog dana.

Znatan deo demonstranata proveo je noć na trgu Tahrir pošto su se juče sukobili sa policijom i pokušavali da sruše betonski zid postavljen da ih spreči da stignu do Parlamenta i zgrade Vlade u Kairu. Policija je upotrebila suzavac i palice u obračunu s masom.

Opozicija je pozvala na masovne proteste protiv predsednika Muhameda Morsija i Muslimanskog bratstva koristeći isti slogan koji je podigao Egipat na noge 2011. godine: "Hleb, sloboda, socijalna pravda".

- Izađimo na trgove da konačno ostvarimo ciljeve revolucije - napisao je opozicioni lider i bivši direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed El Baradej na svom Tviter nalogu, preneo je AFP.

Muslimansko bratstvo nije zvanično pozvalo na masovnu proslavu već će godišnjicu obeležiti pokretanjem dobrotvorne inicijative pod nazivom "Izgradimo zajedno Egipat", a predsednik Morsi je juče apelovao na Egipćane da godišnjicu proslave "na miran i civilizovan način".

Masovni protesti su počeli 24. januara 2011. godine i u njima je Mubarak bio primoran da ode sa vlasti. Od tada Egipat je proživeo burnu tranziciju pod privremenim rukovodstvom vojnih generala sve do izbora Muhameda Morsija iz grupe Muslimanska braća, u junu prošle godine.

Prvih šest meseci njegove vlasti obeleženi su političkim tenzijama, uličnim sukobima i ekonomskim padom što je podrilo njegovu popularnost, podseća AP. Pored političke nestabilnosti, Egipat potresa i ekonomska kriza dodatno podstaknuta smanjenjem stranih investicija i prihoda od turizma, a egipatska funta je na najnižem nivou u odnosu na dolar, dok budžetski deficit ne pokazuje znake skorog oporavka.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA