Nemci pokupovali rudnike u Srbiji!

Preuzimanjem bugarske firme "Kaolin", u čijem sastavu je srpski "Jugo-kaolin", Nemci ulaze u pet rudnika "Kopova Ub", kao i u nalazišta kvarcnog peska "Belorečki peščar" kod Bora i "Srbokvarc" nedaleko od Zaječara

  • 3

Nemačka kompanija "Kvarcverke" odnedavno je vlasnik sedam rudnika u Srbiji, objavile su "Novosti".

Preuzimanjem bugarske firme "Kaolin", u čijem sastavu je srpski "Jugo-kaolin", Nemci ulaze u pet rudnika "Kopova Ub", kao i u nalazišta kvarcnog peska "Belorečki peščar" kod Bora i "Srbokvarc" nedaleko od Zaječara, potvrdio je Nebojša Ilinčić, direktor "Jugo-kaolina".

- Pored sedam rudnika u Srbiji, "Jugo-Kaolin", koji je zapošljava oko 300 radnika, ima i četiri fabrike. Na ovaj način, postaćemo deo jedne od najvećih svetskih firmi za proizvodnju i preradu kvarcnog peska - kaže Ilinčić.

Po Ilinčićevim rečima, zahvaljujući rezervama i kvalitetu kvarcnog peska koje ima, Srbija bi mogla da postane evropski lider u proizvodnji stakla.

- Srbija godišnje uveze staklo u vrednosti od blizu 100 miliona evra - naglašava direktor "Jugo-kaolina".

-  Međutim, sa rezervama kvarcnog peska koje imamo, koji je vrhunskog kvaliteta, da imamo savremene fabrike, mogli bismo godišnje da izvozimo staklo u vrednosti od nekoliko stotina miliona evra, a da uvoz minimalizujemo! Podsetiću da pored kvarcnog peska u proizvodnji stakla učestvuju i krečnjaci i dolomiti, tako da bi to podstaklo srpsko rudarstvo u širim razmerama - rekao je on.

Kako tvrdi Ilinčić, takvi poslovi bi doneli višestruku korist. Time bi se uposlio veliki broj ljudi, angažovala železnica, ali bi se razvio i čitav niz pratećih proizvodno-uslužnih delatnosti.

(I. M. / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex

    27. januar 2013 | 01:15

    Prelistajte malo istoriju i procitajte ko je doneo rudarstvo kod nas... dobro je sto su ih kupili a ne prisvojili kao sto je slucaj sa Trepcom.

  • Ralexic

    26. januar 2013 | 18:47

    Mi mozemo biti lideri samo po broju drzavnih sluzbenika,po korupciji i po kriminalu.

  • Mr

    26. januar 2013 | 12:35

    Nemci samo kupuju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA