Na posao čeka 2.314 lekara i 13.000 medicinskih sestara

Prema podacima Ministarstva zdravlja, srpskom zdravstvu trenutno nedostaje oko 450 lekara i 1.000 medicinskih sestara, ali zbog manjka novca u budžetu ustanove nisu dobile saglasnost za zapošljavanje novih kadrova

  • 2

U evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno se nalazi 2.314 lekara i čak 13.000 tehničara i viših medicinskih sestara, koji posle višegodišnjeg bezuspešnog čekanja na posao u Srbiji koriste svaku priliku za odlazak u inostranstvo.

Sa druge strane, prema podacima Ministarstva zdravlja, srpskom zdravstvu trenutno nedostaje oko 450 lekara i 1.000 medicinskih sestara, ali zbog manjka novca u budžetu ustanove nisu dobile saglasnost za zapošljavanje novih kadrova.

Kako je nedavno izjavio direktor Kliničkog centra Srbije dr Miljko Ristić, samo ovoj zdravstvenoj ustanovi nedostaje 97 lekara i 550 medicinskih sestara.

Lekari i medicinske sestre najviše odlaze u Libiju i Nemačku, a u Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da vlada veliko interesovanje za nedavno potpisan sporazum sa Nemačkom, koji će omogućiti da posao u toj državi ove godine dobije 250 medicinskih tehničara iz Srbije.

Ministarka zdravlja Slavica Ðukić Dejanović rekla je Tanjugu da se ustanove opravdano žale, jer rade sa manjim brojem zdravstvenih radnika nego što standardi propisuju.

- Znamo šta bi bilo idealno, ali državno zdravstvo mora funkcionisati u skladu sa finansijskim mogućnostima. Zato mislimo da je plaćanje urađenih zdravstvenih usluga, vrlo dobar parametar za balansiranje finansijskog potencijala i postojećeg kadra - naglasila je ministarka zdravlja.

Ona je dodala da organizovani odlazak naših stručnjaka u Nemačku, ali i u druge zemlje, predstavlja bolnu činjenicu, ali da će oni biti i ambasadori dobrog medicinskog znanja i veština koje se stiču u našim školama i na fakultetima.

- Razgovarala sam sa ministrom prosvete i ove godine posebno ćemo se pozabaviti upisnom politikom na medicinskim fakultetima, da se vidi koje su to potrebe države. Pokušaćemo da školujemo onoliko lekara, koliko je Srbiji potrebno - istakla je Dejanović.

Direktor NSZ Dejan Jovanović rekao je Tanjugu da je prošle godine uz posredovanje ove službe zaposleno 18 medicinskih tehničara u Nemačkoj, a da će nedavno potpisan sporazum sa nemačkom službom za zapošljavanje omogućiti da zaposlenje u ovoj zemlji pronađe značajniji broj medicinskih tehničara iz Srbije.

- Ako država i ovo društvo ne mogu tim ljudima da ponude posao u Srbiji, onda im treba dati šansu da se zaposle u inostranstvu. Uostalom, jednog dana kada budemo članica EU, mi ćemo biti deo jedinstvenog tržišta rada, a mobilnost radne snage jeste jedna od vrhunskih evropskih vrednosti - naglasio je Jovanović.

On je dodao da se mora voditi računa i o nacionalnim interesima, odnosno da država ljudima koje je školovala omogući da rade u Srbiji i sa druge strane da ne školuje ljude za koje sigurno zna da neće moći dugo da se zaposle.

Direktor NSZ smatra da ne treba dozvoliti da u inostranstvo odlaze lekari specijalisti, a takvih je 84 na evidenciji NSZ, već im treba dati šansu da rade u Srbiji, kako bi znanje koje su stekli primenili u našoj zemlji.

Naglašavajući da NSZ redovno izdaje biltene koji sadrže podatke o broju ljudi na evidenciji po profilima, on je dodao da se iz Ministarstva prosvete periodično raspituje koji su traženi profili i kojih profila ima na evidenciji.

- Verujem da Ministarstvo prosvete analizira te podatke kada propisuje određene kvote i kada kreira upisnu politiku, bilo za upis u srednje škole, bilo na fakultete - zaključio je Jovanović.

Lekari na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u proseku na posao čekaju 20 meseci, dok medicinski tehničari i više medicinske sestre čekaju u proseku dve i po godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    27. januar 2013 | 13:19

    Il da odes odavde, il da ostanes ovde i da otimas!!!

  • SRBA

    27. januar 2013 | 11:17

    samo vi cekajte!!! dobar je djilas,ziveo biro za zaposljavanje!!! xaxaxa e tuge!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA