MALI: Francuzi ušli u Kidal, poslednje uporište islamista!

Francuski vojnici raspoređeni su tokom noći u Kidalu - kazao je portparol francuske vojske Tijeri Burkar za agenciju Frans pres, a nekoliko izvora ranije je reklo da su francuski avioni sleteli na aerodrom u ovom gradu, a da ih štite helikopteri iz vazduha

  • 1

Francuske trupe ušle su danas u severni malijski grad Kidal i preuzele kontrolu nad aerodromom u ovom poslednjem uporištu pobunjenika na severu zemlje, saopštili su vojni zvaničnici.

- Francuski vojnici raspoređeni su tokom noći u Kidalu - kazao je portparol francuske vojske Tijeri Burkar za agenciju Frans pres, a nekoliko izvora ranije je reklo da su francuski avioni sleteli na aerodrom u ovom gradu, a da ih štite helikopteri iz vazduha.

Predstavnik Tuarega i islamističkog pokreta Azavada, koji je nedavno saopštio da je preuzeo kontrolu nad Kidalom od druge ekstremističke grupe, takođe je potvrdio da su Francuzi sleteli na aerodrom.

Kidal se nalazi oko 1.500 kilometara severoistočno od prestonice Bamako i glavni je grad istoimene oblasti u koju su se islamistički borci povukli tokom skoro tronedeljne francuske ofanzive.

Francuske snage su u prethodna dva dana zauzele gradove Gao i Timbuktu.

Islamističke grupe iskoristile su haos koji je nastao nakon vojnog udara u Bamaku prošlog marta i preuzele su kontrolu nad severnim delom Malija, gde su nametnule strogu verziju šerijata.

Francuska je započela vojnu ofanzivu pošto su pobunjenici počeli da napreduju ka prestonici Bamaku.

Pariz se nada da će sada okončati ofanzivu, koju je započeo u svojoj bivšoj koloniji 11. januara, i predati komandu afričkim trupama.

(I. D. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jo

    30. januar 2013 | 18:38

    kidali.nije.poslednje.uporiste.islamista.poslednje.uporiste.jedepartman.93.u.francuskoj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA