DEČANI: Strah od radikalnijih protesta

Dan pošto su albanski ekstremisti hteli da upadnu u Visoke Dečane, situacija u tom manastiru je i dalje napeta. Iguman manastira kaže da je bratstvo zabrinuto zbog pretnji da će se protesti radikalizovati

  • 2

Arhimandrit Sava, iguman manastira Visoki Dečani, potvrdio je u razgovoru za Telegraf da je situacija u manastiru Visoki Dečani trenutno mirna, ali napeta i neizvesna.

- Mirno je, ali smo zabrinuti zbog najnovijih pretnji da će uzurpirati manastirsku zemlju i radikalizovati proteste. Ne znamo šta će se narednih dana dešavati – kaže otac Sava, i dodaje da je manastir posetio komandant Kfora general Folker Halbauer, posle razgovora sa vladikom Teodosijem u Prištini, koji je obećao da će Kfor u skladu sa svojim mogućnostima učiniti sve da zaštiti manastir.

Arhmandrit Sava rekao je da je namera da se oduzme manastirska zemlja najverovatnije u tome što su neki privatnici, njihovi moćnici bacili oko na tu zemlju, jer nisu očekivali da će sud priznati manastirsko vlasništvo nad zemljom.

- Prete da će silom da zauzmu naše imanje i sada je pitanje kako će se to zakonski rešiti, da li će policija uspeti da zštiti i očuva naše privatno imanje i imovinu – kaže otac Sava i ističe da manastir ne može normalno da funkcioniše zbog pretnji opštine i lokalnih moćnika u njoj.

Na pitanje da li su juče životi monaha i svetinja pod zaštitom UNESCO bili ugroženi otac Sava kaže da kada vam pred manastirska vrata dođe onaj koga zante da je učestvovo u ranijim oružanim napadima na manastir i preti vam, procenite da li je opasnost ili ne.

- Ako neko hoće da vam na zidove manastira prilepi tablu da je to albanski manastir, i da smo mi okupirali albansku zemlju, to nije običan dan u kome mi možemo obavljati svakodnevne radnje kao da se ništa ne događa – kaže otac Sava i dodaje da je bratstvo manastira naviknuto na ovakvu svakodnevnicu.

- Nismo opterećivali javnsot, demonstracije su bile najavljene za 7. januar, ali ih nisu održali jer im je bilo hladno, prve su održali 10. januara, i nkoliko puta posle toga, nismo uznemiravali javnost jer smo se nadali da će to nekako da splasne, da se smiri – nastavlja priču otac Sava.  On kaže da se reportažama i raznim propagandnim informacijama održava tenzija, i da svaki običan čovek koji to gleda ima utisak da smo takvi zlikovci i zlotvori koji treba da nestanu sa lica zemlje.

-To je jedna besomučna mržnja i divljaštvo, da oni hoće silom da ukinu i sopstvene zakone, onoga što oni smatraju svojom državom i odluke svog Vrhovnog suda – kaže otac Sava.

- Ako im to uspe, zaista su pokazali da je celo Kosovo takvo, ovako postoji mogućnost da ostale kosovske institucije preduzmu mere i pokažu da se zakoni moraju poštovati i da je pravo na imovinu neprikosnoveno – kaže otac Sava i objašnjava, da je zemlja manastiru vraćena, ta zemlja koju oni pokušavaju da ospore nije bila ni korišćena 1992.godine. Tada je sve bilo zapušteno, kao i sva druga društvena imanja firmi koje su danas manje više rasprodate.

Otac Sava kaže da je problem u tome što Albansko stanovništvo ne priznaje odluku svog Vrhovnog suda koji je potvrdio da je manastiru vraćena zemlja. On kaže da je manastiru zemlja potrebna ne samo kao imovina, već i kao izvor hrane i života, jer manastir živi od te zemlje, tu gaji stoku i uzgaja razne kulture.

-U Dečanskoj opštini je sve što je srpsko i društven raščerupano, nijedna srpska porodica se nije vratila, sva groblja su u ruševinama i smeta im ovo malo što mi imamo, mi smo glavni problem – zaključuje arhimadrit Sava u razgovoru za Telegraf.

Manastir je potpuno izolovan, najradosniji praznici su prošli bez vernog naroda i posetioca.

- Niko nas ne posućuje, juče smo morali pritvoriti kapiju, jer su oni pred vratima manstira organizovali protest, performans kako god ga oni zvali, govorili svakakve laži protiv nas. Međutim, danas niko ne dolazi, ljudi su uznemireni i ne mogu da dolaze tamo gde su izloženi pretnjama – kaže otac Sava.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • enis

    10. februar 2013 | 00:45

    koliko puta sam bio na saboru u decane niko me nije pitao dali sam musliman ili srbin ili albanac svi smo bili dobrodosli a sad .........

  • Gun

    10. februar 2013 | 00:24

    A joj!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA