Benedikt XVI prvi papa posle 600 godina koji je podneo ostavku! (VIDEO)

Ostavka će stupiti na snagu 28. februara. U obrazloženju ove svoje odluke papa Racinger je naveo umor, iscrpljenost i nesposobnost da dalje obavlja ovu ulogu

  • 13

Papa Benedikt XVI najavio je danas da se 28. februara povlači sa dužnosti. On je prvi papa koji se odlučio na ovaj korak posle 600 godina.

- Svestan ozbiljnosti ovog čina, u punoj slobodi objavljujem da se odričem Rimske biskupije koju su mi poverili kardinali 19. aprila 2005. - rekao je papa, najavljujući svoju ostavku, prenala je italijanska novinska agencija Ansa.

Benedikt XVI je, kako prenose mediji, rekao da mu snaga popušta poslednjih meseci, do "mere da mora da prizna da nije u stanju da adekvatno ispunjava dužnost koja mu je poverena".

- Pošto sam preispitao savest pred Bogom, siguran sam da više nemam dovoljno snage da budem na čelu Rimske biskupije - rekao je papa, preneo je Bi-Bi-Si.

Kardinal Racinger je izabran za papu u 78. godini kao jedan od najstarijih papa u novijoj istoriji.

On je vest koja je odmah obišla ceo svet saopštio na latinskom tokom sastanka sa kardinalima, zatrazivši sazivanje konklave kako bi se izabrao njegov naslednik, prenela je italijanska agencija Ansa.

Papa je rekao da odlazi sa dužnosti "za dobrobit Crkve" i prezicirao da će zvanično prestati da bude poglavar rimokatoličke crkve 28. februara u 20 časova po lokalnom vremenu.

Italijanski kardinal Anđelo Sodano, dekan Kolegijuma kardinala, rekao je da je papina najava "grom iz vedra neba".

Drugi vatikanski izvori, međutim navode da je Benedikt XVI (85) "osećao težinu papske funkcije" i "već duže vreme" razmišljao o donošenju ove odluke bez presedana.

I dok obični građani na trgu Svetog Petra u Rimu još uvek uglavnom nisu svesni ogromne promene koja se dogodila, monasi u manastiru Svetog Franje u Asiziju i na drugim mestima su se već okupili na molitvi.

Verska zajednica je "iznenađena i bez reči," a u međuvremenu stižu i prve reakcije zvaničnika.

Italijanski premijer Mario Monti je "vidno potrešen" vešću kaže da "nije u stanju da komentariše ovu vest pre nego što bude upoznat sa detaljima, dok je portparol nemačke vlade saopštio da je Berlin sa uznemirenošću i žalošću primio vest.

- Kao hrišćanini i rimokatoliki, dirnuti smo i potrešeni ovom vesću - rekao je na portparol Štefan Zajbert.

Francuski predsednik Fransoa Oland je rekao da je papina odluka da podnese ostavku "za svako poštovanje", prenosi Ansa.

Vatikan je u međuvremenu saopštio da očekuje da će period između papine ostavke i izbora njegovog zamenika biti što je kraći moguće, ali da se još ne zna kada će se kardinali sastati da izaberu novog poglavara, preneo je Bi-Bi-Si.

Sada se otvara pitanje njegovog naslednika, a i sam Benedikt XVI je zatražio sazivanje konklave kako bi se izabrao njegov naslednik. Telegraf je nedavno pisao o velikoj mogućnosti da će naredni poglavar Rimokatoličke Crkve biti crnac.

NOVI PAPA DO 31. MARTA

Inače, novi papa koji će zameniti odlazećeg Benedikta XVI biće biran verovatno tokom marta, što znači da bi mogao biti izabran do Uskrsa, koji katolici ove godine obeležavaju 31. marta, javila je Verska informativna agencija (VIA).

Novi papa bi tako poslednjeg dana marta mogao da služi prazničnu pontifikalnu misu.

Navodi se da važeća pravila predviđaju da do izbora treba da dođe 15 - 20 dana od trenutka upražnjenosti crkvenog trona.

Prema navodima agencije, pominje se da će Benedikt XVI, koji je danas najavio da se povlači sa dužnosti, najverovatnije živeti u manastiru Karmel u okviru vatikanskih zidina.

Manastir treba tek da se preuredi za ovu svrhu, a do tada bi on živeo u papskoj letnjoj rezidenciji u Kastel Gandolfu, nedaleko od Rima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xoxo

    11. februar 2013 | 12:43

    Zašto mislim da se nešto zataškava? Neko silovanje dečaka možda???

  • xoxo

    11. februar 2013 | 12:36

    Hmmmm zašto mislim da je posredi neka afera? Neki dečačić iz prošlosti??? FUJ!

  • luka3rd

    11. februar 2013 | 12:43

    Retki su ljudi koji se povuku pre nego sto sve ode u besmisao... Svaka cast! Seti te se prethodnog koji je vise spavao u javnosti nego Abraham Simpson...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA