PEDOFILIJA I VATILIKS: Svi skandali pape Racingera! (FOTO)

Premda je ovaj papa uradio mnoštvo dobrih stvari, i bio prvi koji se žrtvama zlostavljanja izvinio u ime Crkve, skandali kao da su ga pratili na svakom koraku. Primera radi, 2006. godine razljutio je muslimane kada je rekao da je Muhamed iza sebe ostavio samo "zlo i nehumanost", a Jevreje pozvao da se "izbave iz tame"

  • 0

Osam godina - toliko je trajao pontifikat pape Benedikta XVI, od koga se, na dan kada je preuzeo dužnost, očekivalo da ispuni sva očekivanja i pokaže se dostojnim naslednikom "najdražeg pape u istoriji", Jovana Pavla II. Ipak, uprkos pokušaju da njegove poruke mira odjeknu širom sveta, pontifikat Benedikta XVI obeležio je niz kontroverzi.

Prvi papa koji se sastao sa žrtvama sveštenika pedofila

Papa Benedikt XVI u istoriju će svakako ući i po brojnim dobrim delima, ali i istorijskim odlukama koje su odjeknule širom sveta. Upravo je on, dve godine nakon početka svog pontifikata, u aprilu 2010. godine posetio Maltu, gde se sastao sa žrtvama sveštenika pedofila i, što je još važnije, izvinio se za zločine koji su se godinama događali u Rimokatoličkoj crkvi.

Žrtvama je obećao da će Crkva učiniti sve što može kako bi kaznila sveštenike zlostavljače i zaštitila omladinu. Izrazio je "sram i žaljenje zbog boli koje su pretrpele žrtve i njihove porodice". Nakon toga se pomolio sa njima tokom susreta u ambasadi Vatikana u Rabatu na Malti. To je prvi susret Benedikta XVI sa žrtvama od izbijanja skandala koji od početka godine potresa Vatikan.

Ipak, brojne žrtve širom sveta i dalje optužuju Benedikta XVI da je, zajedno sa crkvenim vrhom, sudelovao u zataškavanjima zlostavljanja, dok je bio nadbiskup u Nemačkoj i kasnije kao čelni čovek vatikanske Kongregacije za poznavanje vere.

Gej poljupci dočekali papu širom Evrope

Benedikt XVI nastavio je tradiciju svog prethodnika Jovana Pavla II, pa je tokom svog osmogodišnjeg pontifikata posetio brojne zemlje sveta.

Ipak, nije u svakoj dočekan sa prevelikim odobravanjem, a još se sećamo velikog protesta u Londonu u septembru 2010. godine, kada ga je u povorci iz Hajd Parka prema Dauning stritu dočekalo nekoliko hiljada ljudi, prema nekim procenama i do 20.000.

Slično je bilo i u njegovoj Nemačkoj, a prilikom posete Barseloni LGBT zajednica organizovala je masovno ljubljenje osoba homoseksualne orijentacije u kome je učestvovalo više od 200 gej parova.

Moderni papa je i "tvitovao"

Na dan kada se slavi svetkovina Gospe od Gvadalupe, 12. 12. 2012, papa je održao svoje obećanje i objavio svoj prvi "tvit".

"Dragi prijatelj, zadovoljan sam što na ovaj način, preko Tvitera, sa vama mogu da stupim u kontakt. Hvala vam na vašim velikodušnim reakcijama. Blagosiljam vas sve od srca", napisao je tada on.

Uskoro je prikupio nekoliko stotina hiljada pratilaca, a poruke mira na taj način pokušao je da približi mlađim generacijama. Ipak, nije samo po tom potezu papa pokušao da dokaže da je u toku s modernim vremenima. Benedikt XVI je u maju 2011. godine blagoslovio 12 astronauta koji kruže Zemljom. Bio je to prvi razgovor jednog pape sa članovima posade Međunarodne svemirske stanice.

Seks-skandali i zlostavljanje u Crkvi

Ipak, ono što je svakako ponajviše obeležilo njegov gotovo osmogodišnji pontifikat bilo je izbijanje seks-skandala u Rimskoj Crkvi. Čak i pre njegovog imenovanja, nekoliko skandala sa zlostavljanjem maloletnika pojavilo se u SAD i Irskoj, ali 2010. godine u javnost su procurili dokazi o seksualnom zlostavljanju u crkvama širom Starog kontinenta, a posebno u Austriji, Belgiji, Holandiji, Norveškoj i Nemačkoj.

U jednom od skandala direktno se pominjalo i ime samog pape. Naime, pojavile su se tvrdnje da je, dok je još bio nadbiskup u Minhenu, jedan biskup i poznati zlostavljač dece smenjen u tajnosti, ali da su mu i dalje dopušteni kontakti s mladim vernicima i obavljanje pojedinih pastoralnih dužnosti.

Pale su i prve ostavke. U aprilu 2010. godine jedan irski i jedan američki biskup dali su ostavke, koje je papa prihvatio. Zbog skandala sa zlostavljanjem dece od katoličkog sveštenstva ostavku je dao i jedan biskup u Belgiji.

Javni gafovi

Nekoliko javnih gafova pape, većinom na samom početku pontifikata, izazvali su zgražavanje javnosti. Još 2006. godine zgrozio je muslimanski svet izjavom da je Muhamed iza sebe ostavio samo "zlo i nehumanost".

Naljutio je i domoroce u Latinskoj Americi tvrdnjama da kolonizacija njihovog kontinenta nije uključivala "nametanje stranih kultura", a Jevreje je naljutio pozivom da se "izbave iz tame".

Afera "Vatiliks"

Najveća afera sa kojom će se dovoditi u vezu ime pape Benedikta XVI svakako je afera "Vatiliks". Podsetimo, bivši sobar Benedikta XVI Paolo Gabriele je u oktobru prošle godine osuđen zbog krađe poverljivih dokumenata o navodnoj korupciji u Svetoj stolici.

Gabriele je osuđen na zatvorsku kaznu, ali je papa odlučio da ga pomiluje. Za pomaganje sobaru optužen je vatikanski informatičar Klaudio Skijarpeleti, koga je papa, takođe, pomilovao.

Verni sluga Benedikta XVI Gabriele pripremao mu je svečanu odeću i služio mu obroke. Na službenim fotografijama uvek je bio blizu pape, čak i u papamobilu.

Optužen je da je mesecima fotokopirao desetine poverljivih dokumenata poglavara Rimske crkve i njegovih saradnika. Pod kodnim imenom "Marija" prosleđivao ih je potom novinaru Đanluiđiju Nuciju, koji ih je upotrebio u knjizi "Sua santita" (Njegova svetost), otkrivajući suparništvo i snažni animozitet, posebno prema drugom čoveku Vatikana, kardinalu Tarkisiju Bertoneu.

Bivši sobar je priznao krivicu. U ispitivanjima je objasnio da je delovao kako bi otkrio "zlo i korupciju" unutar Vatikana. Smatrao je da papa nije dovoljno obavešten, kao i da je želeo da vrati Crkvu "na pravi put".

(Telegraf.rs / Izvor: Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA