SME LI NEKO DA STANE HULIGANIMA NA CRTU: Zašto se u Srbiji ne primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja?

Uprkos tome što zakonski propisi postoje i veoma su rigorozni, oni se u praksi ne sprovode, a počinioci vandalskih dela po pravilu se ili uopšte ne uhapse ili "odleže" simbolične kazne. Istražujemo zašto

  • 4

Iako je prošlo tri godina od usvajanja Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama, u stvarnosti je on i dalje samo "slovo na papiru". Njegovo donošenje uopšte nije umanjilo broj incidenata na sportskim priredbama, koji su gotovo postali nezaobilazni deo svake bitnije utakmice u našoj zemlji. Neredi na finalu Kupa u košarci u Kragujevcu poslednji su u nizu incidenata, kada samo pukom srećom nije neko teže povređen.

 

Uprkos tome što zakonski propisi postoje i veoma su rigorozni, oni se u praksi ne sprovode, a počinioci vandalskih dela po pravilu se ili uopšte ne uhapse ili "odleže" simbolične kazne. Nadu da će se to promeniti dao je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, koji je izjavio da će se u narednom periodu država suprotstaviti huliganima i sportskim izgrednicima merama generalne i specijalne prevencije, i naglasio da će odgovarati svi oni koji su izvršili krivično delo.

 

 

Ministarka sporta i omladine u Vladi Republike Srbije Alisa Marić slaže se da je nasilje na utakmicama u poslednje vreme eskaliralo. Ona najavljuje oštru borbu protiv nasilnika na stadionima i dvoranama. Marićeva za Telegraf otkriva da će u narednom periodu glavni  zadatak države Srbije biti konačna borba za iskorenjivanje huligana i nasilja na stadionima.

 

- Želimo da stvorimo uslove da, kao što je to bilo nekada, na utakmice potpuno bezbedno dolaze svi  ljudi sa svojom decom i unucima. U Kragujevcu  smo opet bili  svedoci nemilih scena, ali je činjenica da je ovog puta država adekvatno i pravovremeno reagovala. Učesnici su identifikovani, istraga je u toku i jasno smo poručili kao država da to zlo nećemo tolerisati - kaže ona.

 

Ministarka najavljuje akcije na svim državnim nivoima kako bi se iskorenilo "bezumno siledžijstvo" na sportskim arenama.

 

- Godinama se najavljuje institucionalna i sistemska borba huligana, međutim nasilje nije prestalo, već se u poslednje vreme i uvećalo.  U narednom periodu će svemu tome doći kraj. Veliku ulogu u toj borbi očekujem od Nacionalnog saveta za borbu protiv nasilja na sportskim terenima. Na čelu tog saveta nalaze se premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i zaista verujem da ćemo se u najskorije vreme obračunati sa huliganstvom. Savet će koordinirati rad svih organa u borbi protiv nasilja - objašnjava Marićeva.

 

Trenutne odredbe u pomenutom zakonu su veoma oštre. U okviru njega, članom 23. predviđa se kažnjavanje gotovo svih vinovnika prekida košarkaške utakmice u Kragujevcu. Tako se kaznom zatvora od 30 do 60 dana i novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara kažnjava za prekršaj fizičko lice ako baca predmete na sportski teren ili u gledalište, uništava imovinu prilikom dolaska ili odlaska sa sportske priredbe ili neovlašćeno uđe na sportski teren, odnosno u službene  prostorije.

 

 

Istom kaznom propisano je da se kazni lice koje unese ili pokuša da unese u sportski objekat ili koristi pirotehnička sredstva i druge predmete, kojima može da se ometa tok sportske priredbe, koje  pali navijačke rekvizite ili druge predmete.

 

Takođe, zatvorom i novčano će se kazniti oni navijači koji nose navijački šal, kapu ili druge predmete u nameri da sakriju identitet, oni koji ne postupe po nalozima redarske službe ili oni koji preprodaju ulaznice .

 

VOĐE HULIGANA VOZE DŽIPOVE

 

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže da je ovaj zakon dobar, ali se ne sprovodi. On za Telegraf ocenjuje da bi drastično kažnjavanje, koje se praktikuje u Engleskoj, skoro iskorenilo huligane na našim sportskim arenama.

 

- Zakon je prepisan od Engleza, ali ga ne sprovodimo dosledno, jer pohapšeni  huligani ostaju na slobodi  i čekaju na zatvorske kazne ponekad i šest godina. Kada bismo huligane kao Englezi procesuirali posle  nekoliko dana, odmah bi se videli rezultati - ocenjuje Nikolić.

 

On navodi da zbog neprimenivanja zakona  i nekažnjavanja pojedini huligani izvlače veliku novčanu korist.

 

- Vođe velikih navijačkih grupa na stadione dolaze u džipovima, a zvanično se u državnim službama vode kao nezaposlene osobe. Odakle im? – pita se Nikolić, i dodaje da nisu oni ti koji su krivi za takvu situaciju, već oni koji su im omogućili da uživaju pogodnosti i obogate se "navijanjem".

 

- Pravi igrači koji su napravili te "vođe" nalaze se u svečanim ložama i mobilnim telefonima daju instrukcije za skoro sva dešavanja na i oko stadiona i hala. Zato su sve češći sukobi na samim tribinama. Te tuče vode se kao "borba za prevlast", a u stvari predstavljaju surovu borbu za novac koji se dobija od kluba - ističe Nikolić.

 

(I. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Diffidati Beograd

    18. februar 2013 | 01:01

    Имамо најгоре законе у Европи, шта хоћете још ?! Нису навијачи криви, направите тако неки закон за политичаре и тајкуне, за оне који силују бебе, па ће бити боље...

  • lik

    17. februar 2013 | 23:54

    To je prva stvar koja treba da se uradi u ovoj državi. Da nemože pojedinac da bude jači od države i zakona. Početi sa vrha piramide pa prema sitnijima. A ne kao do sada, sitna boranija se hapsi i plaća ceh zbog onih velikih .

  • Petar Rakonjac

    18. februar 2013 | 04:22

    Sve je to glupost.Kako sprovesti zakon u zemlji koja je korumpirana?Pa lepo.Zabraniti publiku na svim derbijima i slicnim na 5 godina i to u svim sportovima i problem resen.Pa ako posle 5 godina opet naprave incident opet jos 5 pa da vidis kako ce stoka da se nauci pameti!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA