Sretenje - Dan državnosti Srbije

Nacionalni praznik se obeležava nizom manifestacija, a centralna svečanost biće održana u Skupštini Srbije, uz prisustvo predsednika Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića

  • 4

Nacionalni praznik Sretenje - Dan državnosti u Srbiji danas se obeležava nizom manifestacija, a centralna svečanost biće održana posle podne u Skupštini Srbije, uz prisustvo predsednika države Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića.

Predsednik Srbije je jutros, povodom praznika, položio venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Nikolić je u spomen knjigu upisao: "U ime svih građana Srbije, u ime dece koja žive u miru, u ime Srbije koja postoji, izražavam zahvalnost zato što ste svoj život prineli kao žrtvu svojoj Srbiji".

Nikolić je dalje napisao: "Teško je ako si nepoznat, a junak, ali je na ponos Srbiji za koju ćemo se večito boriti. Poznati i nepoznati. Hvala".

Povodom obeležavanja nacionalnog praznika, predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić je u 12 sati tradicionalno položio lovorov venac na sarkofag vožda Karađorđa u Crkvi Svetog Ðorđa na Oplencu u Topoli.

Ceremonija polaganja lovorovog venca Vlade Srbije obavljena je uz najviše državne i vojne počasti koje je tom prilikom odala počasna jedinica Garde Vojske Srbije.

U toj crkvi episkop šumadijski Jovan je u 13.20 sati služio pomen, posle čega su vence na sarkofag Karađorđa položili princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, a u ime predsednika Srbije njegov savetnik Oliver Antić.

Predsednik i premijer će u 16 sati prisustvovati centralnoj manifestaciji u Domu Narodne skupštine, gde će biti održana svečana sednica, dodeljena odlikovanja zaslužnim građanima i otvorena izložba u holu parlamenta.

U jutarnjim satima u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Orašcu biće služena sveta arhijerejska liturgija kojoj će prisustvovati i princ Aleksandar i princeza Katarina, a potom će uslediti pomen Karađorđu i ustanicima u Marićevića jaruzi i polaganje lovorovih venaca.

Ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali, reprezentativni orkestri Garde i Vojnog orkestra prodefilovaće u 15 sati centrom Beograda i Niša.

Povodom praznika ulaz u sve muzeje i galerije u Srbiji od 15. do 17. februara biće slobodan.

Praznik će biti obeležen i u Zubinom Potoku na Kosovu i Metohiji.

Proslava Dana državnosti počela je u četvrtak počasnom artiljerijskom paljbom sa Savske terase Beogradske tvrđave.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA