PRVA SRPSKA ŽRTVA: Jedna osoba preminula od virusa gripa

Registrovano je 11.942 slučaja oboljenja sličnih gripu, srednja aktivnost virusa, porast broja obolelih od oboljenja sličnih gripu i široka geografska rasprostranjenost

  • 0

U Srbiji je registrovan jedan smrtni slučaj koji se može dovesti u vezu sa virusom gripa tipa A, navodi se u izveštaju Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut.

Od 4. do 10. februara registrovano je 11.942 slučaja oboljenja sličnih gripu, srednja aktivnost virusa, porast broja obolelih od oboljenja sličnih gripu i široka geografska rasprostranjenost.

U zemlji je potvrđena cirkulacija sva tri tipa virusa gripa: A (H1), A(H3) i B. Institut je preporučio vakcinaciju protiv gripa kao najbolju i najefikasniju meru prevencije. Posebno onim osobama koje pripadaju grupama stanovništva sa povećnim rizikom, kao što su osobe sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema i metaboličkim poremećajima.

Kako se navodi, vakcina protiv gripa je bezbedna, a vreme neophodno za sticanje imuniteta je dve do tri nedelje nakon primanja vakcine.

U Srbiji je, od planiranih 300.000, od sredine novembra 2012. godine, vakcinisana 192.551 osoba.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA