JEŠIĆ: Zašto povlače mleko ako je bezbedno?

- U sredu su rekli da je na granici, a onda su zbog nekih interesa, pretpostavljam da je novac, povukli mleko. Mi ne znamo ni koje a ni zašto, ako su rekli da je bezbedno - kaže pokrajinski sekretar za poljoprivredu

  • 1

Svake nedelje ćemo objavljivati analize na sajtu, a ministarstvo treba pitati zašto povlači mleko s polica ako tvrdi da je potpuno bezbedno, rekao je Goran Ješić.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu je u "Kažiprstu" RTV "B92" objasnio je da je analize mleka naručio u skladu sa svojim obavezama, kao i da je on "samo poštar".

- Država ne pokazuje ozbiljnost, nema ozbiljne strategije. Ipak, problem može da se reši, cenu treba da podele država, kao najodgovornija, i mlekare, jer imaju najveću dobit, a nikako farmeri - smatra Ješić.

Ješić je ocenio da vlast od cele stvari "pravi cirkus" i da se ministar Goran Knežević neozbiljno ponašao na konferenciji za novinare, na kojoj je rekao da "možda inspektor Ješić nije oprao ruke".

- To je neozbiljno, ja sam samo preneo poruku, a na kraju, ja mogu i da budem inspektor jer mi je to struka. Upozorio sam ministra i premijera, poslao sam im pismo sa oznakom "strogo poverljivo", ali nisam dobio odgovor. Nažalost, nisam odmah objavio, a trebalo je, tako ću učiniti svaki put kada dobijemo analizu, a radićemo ih svake nedelje dok rezultati ne budu negativni. Kada budu negativni, čestitaću ministru - rekao je Ješić.

On je istakao da javnost u Srbiji i dalje ne zna koje rezultate ima ministar, iako su oni, kako tvrdi, stigli iz iste laboratorije kao i oni koje je on objavio na Tviteru.

- U sredu su rekli da je na granici, a onda su zbog nekih interesa, pretpostavljam da je novac, povukli mleko. Mi ne znamo ni koje a ni zašto, ako su rekli da je bezbedno. Postoji zakonski okvir koji kaže da, čim posumnjate, povlačite sa polica. Ako je sve kako kažu, onda bi mlekare trebalo da ih tuže jer povlače ispravno mleko. Što se Tvitera tiče, kakve veze ima gde sam ja objavio, objaviću i rezultate u četvrtak, a pitam ministra zašto on ništa ne objavi - rekao je Ješić.

Odbacujući optužbe da je u pitanju politička igra, Ješić je naveo da problem može da se reši, ali je istakao i da "očigledno ima većih interesa od bezbednosti nečije dece", čim ministarstvo i Salford izdaju isto saopštenje.

Na konstataciju da nacionalna laboratorija nije napravljena ni u mandatima prethodnih ministara iz DS, Ješić je rekao:

- Kneževića sam ja jedini branio kada je bio hapšen, on je ovde najmanje kriv. Ne kažem ni da je Petrović bio sjajan ministar. Ipak, problem je što nema te laboratorije, a ima i zgrada u Batajnici i oprema. Ne treba nama Holandija, to nisu komplikovane analize, potrebno nam je nešto da kontroliše i daje kredibilitet ostalim laboratorijama.

On je ponovio da je geneza problema u stočnoj hrani, a tokom emisije je rekao da "mleko nije jedini problem", ali je dodao i da će "to neko već otvoriti".

- Problem može da se reši ako se radi na kukuruzu. Cena je odmah mogla da bude petnaestak miliona evra, a sada će zbog odugovlačenja cena sanacije biti veća. A kako se nastavlja ishrana tim kukuruzom, rezultati će biti sve gori i gori - rekao je Ješić.

Upitan zašto, ako je već znao za sve kada se pričalo o kukuruzu u septembru, nije bio energičniji, Ješić je rekao da je "i tada pokušavao, ali da je ovaj pritisak sada dao rezultata".

Tokom emisije je naveo i da veruje da će i Knežević i ministar u Hrvatskoj narednih meseci podneti ostavke.

Podsetimo, sredinom sledeće nedelje država će dobiti rezultate uzoraka mleka koji su poslati na analizu u laboratoriju u Holandiju.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gordana

    23. februar 2013 | 08:39

    Poštovanom i uglednom gospodinu Ješiću, pravom stučnjaku i jedinom moralnom čoveku u ovoj priči svaka čast. Kada bi imali više ovakvih ljudi na pravim mestima, Srbija bi bila raj za život nas i naše dece.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA