Đukić Dejanović: Mleko u rafovima ispravno, nema razloga za paniku

Ministarka zdravlja kaže da se u prodavnicama nalazi zdravo mleko, zdrava hrana i da nema opasnosti po zdravlje niti razloga za paniku

  • 7

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je da se u prodavnicama, nakon povlačenja određenih količina mleka sa nedozvoljenim količinama aflatoksina, nalazi zdravo mleko, zdrava hrana, i da nema opasnosti po zdravlje niti razloga za paniku.

Ipak, kada dođe do panike, građanima treba neko nezavisan, pa svi oni koji ne veruju neka sačekaju rezultate superanalize iz Holandije naredne nedelje, rekla je Đukić Dejanović na konferenciji za novinare.

- Povučena su sva mleka koja su prešla granicu od 0,05 mikrograma aflatoksina po kilogramu. Ja sam obaveštena da su to dve vrste mleka - rekla je ministarka.

Ona je navela da se ispituju i svi proizvodi životinjskog porekla i to kontinuirano, kroz redovnu kontrolu, i ponovila da je ispravno sve ono mleko koje nije povučeno, kao i mlečni proizvodi.

Ministarka je i danas navela da i ona sama pije mleko, a komentarišući različite informacije o kontaminiranosti pojedinih vrsta mleka aflatoksinom M1 i atmosferu nepoverenja, Đukić Dejanović je navela da Ministarstvo zdravlja ne treba da se stavlja ni na jednu stranu.

Ona je navela da se poslednjih 20 godina ovime niko nije bavio i podsetila da je u SAD dozvoljena koncentracija aflatoksina u mleku 0,5 mikrograma po litru, a da su kod nas koncentracije jako rigorozne, 0,05, a u mleku za bebe 0,025 mikrograma.

Poljoprivredni fakultet u NS: Mleko možemo piti

Nema razloga za paniku i mleko je bezbedno za upotrebu u uobičajenim količinama, poručili su danas stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

- Kod nas je, kao u Evropskoj uniji, dozvoljeno prisustvo aflatoksina 0,05 mikrograma po kilogramu, dok je u svim ostalim zemljama ta granica 0,5 mikrograma. Po našim rezultatima na osnovu analize hraniva, sadržaj aflatoksina u litru sirovog mleka je 0,024 do 0,49 - kazao je profesor Dragan Glamočić.

Po njegovoj oceni, problem je u tome što se u Srbiji razlikuju propisi o dozvoljenom prisustvu aflatoksina u mleku i u stočnoj hrani.

- Propise koji su dozvoljavali prisustvo 0,5 mikrograma u litru mleka pooštreni su pre godinu i po, dok propisi o kukuruzu i hranivima nisu menjani, i dozvoljavaju visok sadržaj aflatoksina. Ako ta hraniva, koja su zakonski ispravna, dajemo životinjama, dobijamo povećanu koncentraciju tog mikotoksina i u mleku - objasnio je Glamočić.

Poručio je Ministarstvu poljoprivrede da razmisli o podizanju gornje granice dopuštenog prisustva aflatoksina u kukuruzu "kako bismo se uskladili s ostatkom sveta", pošto je Srbija veliki proizvođač kukuruza.

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA