Ješić: Novi rezultati analize mleka još gori!

Institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu uradio je analize prisustva aflatoksina u mleku koja je pokazala znatno veće prisustvo te otrovne materije nego što je prvobitno utvrđeno

  • 6

Analiza prisustva aflatoksina u mleku koju je uradio Institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS) pokazao je znatno veće prisustvo te otrovne materije nego što je utvrđeno dosadašnjim analizama, izjavio je danas vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić.

Ješić je rekao da su preliminarni rezultati koje je dobio od FINS "alarmantni", i da su potvrdili pretpostavke stručnjaka da će svaka naredna analiza mleka pokazati sve veće prisustvo aflatoksina.

- Ja sam dobio preliminarne podatke putem mejla i ono što jeste problem to je da raste nivo aflatoksina u mleku. To je trebalo očekivati jer se za ishranu krava koristi sve lošija i lošija stočna hrana - rekao je Ješić, i dodao da će mu danas stići i zvanični podaci.

Rekao je da FINS nema akreditaciju države i koristi metod koji se razlikuje od uobičajene procedure, ali daje vrlo pouzdane rezultate i najavio da će za tri do četiri dana biti gotova i analiza koju radi Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, koji ima akreditaciju države.

- Kada smo dobili dramatične rezultate SP laboratorije iz Bečeja, u kojoj je Ministarstvo poljoprivrede prošle godine uradilo 40.000 analiza, odlučili smo da i FINS utvrdi nivo aflatoksina jednom drugom metodom - rekao je Ješić.

Ocenio je da problem sa aflatoksinom nije i ne sme da bude politička stvar, i da ga ne zanima da li će ministar poljoprivrede podneti ostavku jer je sada veoma važno preduzeti mere, u čemu Ministarstvo poljoprivrede ima ključnu ulogu.

- Prva stvar je da se prizna da imamo problem, druga da se sakupi ozbiljna ekipa koja će da pokuša da ga razreši - a problem se da razrešiti, i treća, i najvažnija stvar, da se pomogne seljacima tako što će se nastaviti otkupljivanje mleka dok se ne promeni hranivo i dati im se subvencije za to - kazao je Ješić.

Ješić je rekao da je povlačenje mleka iz trgovina prvi korak, a sada treba sačekati rezultate superanalize mleka koja se za potrebe Ministarstva poljoprivrede radi u Holandiji, ali je ocenio da je teško moguće da oni budu drugačiji.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • radoš

    21. februar 2013 | 19:57

    Pošaljite ga na biro pa nek palam.di ženi kod kuće.

  • Jarac

    21. februar 2013 | 18:17

    Ma gubi se bre buljavi da te negledamo vise. Mnogo je tebi stalo do naseg zdravlja...znamo mi sta ti hoces,lisico

  • tonči

    21. februar 2013 | 18:06

    Ješić je skroz falš tip, zašto nije digao prašinu jesenas kad je kukuruz obran, i sprečio štetu ,znalo se da će takav kontaminiran završiti u stočnoj hrani, sada koristi svaku nepriliku da se promoviše , jer više nije nikom interesantan. A fakultet je završio na ubrzanom kursu posle 5. oktobra, kakav je on stručnjak, samo za spinovanje, propali smo i s mlekom i bez njega, sa ovakvim kadrovima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA