Na mleku gubimo 50 miliona evra mesečno

- Teško je odrediti štetu, jer ako u mleku ima mnogo aflatoksina, onda su opasni i ostali mlečni proizvodi. Ako uzmemo da se promet smanji za trećinu, mesečni gubitak je više od 50 miliona evra - ističe ekonomista Miroslav Zdravković

  • 7

Gubitak proizvođača mleka na srpskom tržištu, zbog pojave opasnog aflatoksina, samo u februaru može biti oko 50 miliona evra, procena je stručnjaka.

Oni i napominju da će veći deo štete nastati zbog zabrane uvoza mleka iz Srbije, kojoj su ovih dana pribegle skoro sve zemlje regiona. Ipak, u Privrednoj komori Srbije smatraju da gubici nisu toliko dramatični i da će se domaće tržište mleka vrlo brzo oporavati.

Procena ekonomiste Miroslava Zdravkovića je da će tržište mlečnih proizvoda osetiti nezapamćene gubitke zbog afere sa mlekom.

- Teško je odrediti štetu, jer ako u mleku ima mnogo aflatoksina, onda su opasni i ostali mlečni proizvodi. Ako uzmemo da se promet smanji za trećinu, mesečni gubitak je više od 50 miliona evra. Treba imati u vidu i to da samo u BiH i crnu Goru izvozimo mleko u vrednosti od 1,8 milijardi dolara godišnje - ističe Zdravković.

On dodaje da na određivanje konačnog gubitka uiče i vremenski faktor, jer nije poznato do kada će trajati pad prometa.

Nešto drugačije mišljenje ima Nenad Budimović, savetnik u Privrednoj komori Srbije. On se nada da će se situacija na tržištu mleka uskoro srediti.

- MIslim da će biti potrebno nekoliko dana za regulaciju tržišta - kaže Budimović, i naglašava da Srbija mlečne proizvode najviše izlazi u zemlje CEFTA.

U PKS smatraju da je podatak o finansijskom gubitku, koji se iz časa u čas povećava, škakljiva tema, koja bi u javnosti izazvala pometnju.

Zbog cele afere oko mleka treba da odgovaraju ministri trgovine i poljoprivrede, smatraju udruženja sindikata. Udruženi sindikati Srbije "Sloga" zahtevaju hitnu smenu ministra trgovine Rasima Ljajića, jer je kako kažu, dozvolio uvoz otrovnih žitarica i mleka. Tom prilikom, predstavnici sindikata su resornog ministra okarakterisali kao nedostojnog bilo koje funkcije.

- U normalnoj državi svi odgovorni u lancu odmah bi podneli ostavke, a jedino se u srbiji ćuti ili se odgovornost prebacuje na druge - kažu u "Slozi".

Rodoljub Šabić,poverenik za informacije od javnog značaja,  je rekao da je očigledno da imamo zbubnjujuću situaciju u kojoj su informacije kontradiktorne.

- Bez namere da stajem na bilo čiju stranu, građani Srbije imaju pravo na potpunu i tačnu informaciju o ovom pitanju. to su informacije od prvorazrednog značaja - rekao je Šabić.

(I. M. / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kosmodrom

    22. februar 2013 | 10:23

    A sta je sa mlekarama...imaju li one labaratorije.Zar i one ne kontrolisu mleko?Zar i to nije obaveza proizvodjaca? Moguce je i da ih niko od organa i ne sme da optuzi(zbog cena,mita...). Zato ....u zdravlje nam ovo mleko ...i jaja ...i jogurt...i meso...i POSAO

  • najprovokator

    22. februar 2013 | 09:02

    to je sve izmislio Goran Ješić..kako je moguće da iz istog sela seljaci nose mleko u otkupne stanice,jedan u Imlek l,drugi u Dukat,jedno valja,drugo ne valja..zato narode DS ekipu koja na razne načine,sa svih strana po malo,pokušava da obori SNS..a Jesica bi trebao Vučić malo da proveri..čovek je bio konobar i svorcer pre 5.oktobra kada smo ga doveli na vlast..

  • sasa

    22. februar 2013 | 08:38

    Ja se izvinjavam, a ko smo to mi sto gubimo pedeset miliona evra, ja nikad nisam dobio ni evro od mleka kao nizasta drugo, vec mi je sve oteto na Kosovu i nista mi nije vraceno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA