MLEKARI TVRDE: Aflatoksina uvek bilo u mleku! (FOTO) (VIDEO)

Proizvođači mleka su u znak protesta ispred ulaza u zgradu Vlade Vojvodine prosuli nekoliko desetina litara mleka, a kažu da je "politika jako umočila ruke u mleko"

  • 0

Grupa poljoprivrednika proizvođača mleka organizovala je danas protest ispred zgrade Vlade Vojvodine zbog aktuelne situacije u vezi sa sumnjom u prisustvo nedozvoljenih količina aflatoksina u mleku.

Proizvođači mleka su u znak protesta ispred ulaza u zgradu Vlade Vojvodine prosuli nekoliko desetina litara mleka.

Oni su negodovali zbog izjave pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Gorana Ješića da svojoj deci ne daje da piju mleko, jer tvrde da je njihovo mleko ispravno i da ga oni daju svojoj deci.

Učesnici protesta su, takođe, naveli da se situacija sa mlekom koristi za političko prepucavanje, kao i da je u mleku uvek bilo aflatoksina, ali da je problem nastao onog trenutka kada je izmenom propisa do tada maksimalno dozvoljeno prisustvo te supstance smanjeno sa 0,5 na 0,05 promila.

Proizvođač mleka iz Šajkaša Stanko Pavlović rekao je da se situacija sa mlekom koristi za političko prepucavanje.

- Da je Ješić hteo da nam pomogne, on bi reagovao još letos i upozorio na pojavu aflatoksina u kukuruzu. Međutim, on je ćutao, znao je da će se ovako nešto desiti da bi to iskoristio - rekao je Pavlović.

On je istakao da je ovo strahovit udar na proizvođače mleka, koji će oštetiti stočni fond u Srbiji.

Pavlović je naglasio da je zbog ove situacije dosta stoke poklano i da će biti poklano još više.

Među okupljenim seljacima bilo je i predstavnika mlekara, pa je tako vlasnik mlekare "Sirela" iz Maglića Slobodan Šijaković kazao da je "politika jako umočila ruke u mleko".

- Sve ovo je učinjeno da bi se na neki način rehabilitovao "Dukat", jer je u Hrvatskoj utvrđeno da je mleko tog proizvođača neispravno, pa je onda bilo neophodno proglasiti neispravnim mleko svih proizvođača u Srbiji kako bi se stavili u ravan sa "Dukatom" - rekao je Šijaković.

Pred kraj protesnog skupa, pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin pozvao je delegaciju okupljenih poljoprivrednika na razgovor u zgradi Vlade Vojvodine, najavljujući da će tom razgovoru prisustvovati i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić. Međutim, poljoprivrednici su odbili taj poziv bez obrazloženja.

Po završetku skupa ispred zgrade Vlade Vojvodine stigao je Ješić, koji se obratio preostalim prisutnima, dok se većina već bila razišla.

Ješić je istakao da je svaki protest seljaka podržao, pa podržava i današnji iako mu nije pozato ko je organizator.

- Pokrajinska Vlada je od republičke tražila da iznađe način da natera mlekare da od poljoprivrednika otkupljuju mleko i da plate taj otkup - kazao je Ješić.

On je dodao da je druga mera koju je Vlada Vojvodine predložila da se poljoprivrednim proizvođačima iz robnih rezervi ustupi kukuruz, koji prethodno mora biti proveren na sadržaj aflatoksina.

Pored toga, Vlada Vojvodine će sama snositi troškove kontrole stočne hrane kod poljoprivrednih proizvođača, a učestvovaće i u finansiranju kupovine aditiva za poboljšanje kvaliteta stočne hrane, naveo je Ješić.

U jednom trenutku on je upitao okupljene poljoprivrednike da li bi im bilo bolje da je ćutao, pa da se desi situacija kao u Hrvatskoj da mlekare samo odjednom prekinu sa otkupom mleka zbog njegovog lošeg kvaliteta.

U razgovoru sa novinarima, Ješić je ponovio ono što je kazao poljoprivrednicima, i naglasio da se oko mleka ne bi podigla tolika prašina da je ministar Knežević po prijemu informacije o nedozvoljenoj koncentraciji aflatoksina rekao: "U redu, primili smo k znanju i idemo da rešimo problem."

- Nikada nisam izjavio da je mleko kancerogeno, već da nije u skladu sa propisima. Ja ga mojoj deci ne dajem da ga piju, ali ja ga pijem - kazao je on.

Ješić je naglasio da je u čitavoj situaciji dobro to što je problem brzo rešiv i da treba raditi na njegovom rešavanju.

Sekretar za privredu AP Vojvodine Miroslav Vasin rekao je da je "na sceni zamena teza" i da se optužuje onaj ko je ukazao na problem, a ne radi se na rešavanju uzroka problema.

- Ne može nikako biti odgovoran onaj ko brine o zdravlju ljudi i upozorava da je ono ugroženo - ukazao je Vasin, dodajući da bi trebalo da bude odgovoran onaj ko pokušava da sakrije informacije o opasnosti po zdravlje građana.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA