U obnovu Hilandara uloženo 11,5 miliona evra

Država Srbija godišnje ulaže milion evra, građani preko SPC sakupili dva miliona evra, a Zadužbina manastira 700.000 evra

  • 0

Za realizaciju programa obnove Hilandara do sada je utrošeno oko 11, 5 miliona evra, kažu u Zadužbini manastira Hilandar, uz napomenu da će, u zavisnost od dobijenih sredstava, biti potrebno još najmanje pet do šest godina da se obnove građevine manastira, koje su uništene u požaru u noći između 3. i 4. marta 2004. godine.

U Zadužbini ističu da je u te troškove ušla i nabavka celokupne mehanizacije, opreme i alata za obnovu, opremanje objekata i svi troškovi logistike i inžinjeringa sa ciljem realizacije projekta, kao i sve donacije u robi, materijalu i uslugama, i dodaju da je najviše sredstava uložila Republika Srbija.

- Od 2004. godine Republika Srbija je prosečno godišnje ulagala oko milion evra, što je i najveći izvor prihoda. Od građana je sakupljeno, preko Srpske pravoslavne crkve, oko dva miliona evra, a preko Zadužbine oko 700.000 hiljada evra - rekao je Tanjugu direktor Zadužbine manastira Hilandar Milivoj Ranđić, dodajući da je u poslednje dve godine veća donacija u materijalu.

Prema njegovim rečima, sada se godišnje raspolaže sa oko 700.000 ili 800.000 evra za sve što treba da se ostvari. On je istakao da su i ove godine budžetom Srbije predviđena sredstva za Hilandar.

Pre devet godina izbio je požar u manastiru Hilandar, kada je uništeno više od polovine manastirskih građevina. Požar je uništio tri konaka, od kojih je jedan građen 1640. godine, a druga dva krajem dvadesetih godina 19. veka.

Potpuno su izgoreli i monumentalna ulazna kapija sa predvorjem i Stari i Beli konak na severoistočnom delu, sa paraklisom građenim 1598. godine, čija je obnova upravo završena.

Netaknute su ostale manastirska riznica, biblioteka i arhiv, kao i manastirska crkva Vavedenja Bogorodice, koju su u 12. veku zidali svetitelji Sava i Simeon Mirotočivi, a nadgradili kralj Milutin i kasnije srpski knez Lazar, čije je delo i priprata crkve.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA