KIPARSKA KRIZA: Država uzima harač od naroda bi sprečila bankrot!

Ukoliko kiparski parlament odobri sporni porez na bakarske depozite najteže će biti pogođene ruske kompanije i ruski državljani koji na računima u kiparskim bankama imaju nekoliko desetina milijardi dolara. Pogođeni će, međutim, biti i mnogi Kiprani

  • 0

Porez na bankarske depozite, predviđen planom finansijske pomoći koji je Kipar dogovorio sa EU, zadaće težak udarac ruskim kompanijama sa sredstvima u bankama na tom ostrvu, upozoreno u Moskvi.

Ukoliko kiparski parlament odobri sporni porez na bankarske depozite najteže će biti pogođene ruske kompanije i ruski državljani koji na računima u kiparskim bankama imaju nekoliko desetina milijardi dolara, upozoravaju u Moskvi.

Zamenik predsednika Udruženja regionalnih banaka Rusije Anatolij Aksakov rekao je da, prema procenama, u kiparskim bankama ima oko 20 milijardi dolara ruskog kapitala.

- Poverenje prema Kipru, u smislu sigurnog mesta za čuvanje novca, biće u potpunosti uništeno - rekao je Asako.

U međuvremenu, kako javljaju agencije, sa Kipra su prekinute elektronske bankarske transakcije tako da je onemogućeno povlačenja novca iz inostranstva.

Rusko izdanje časopisa Forbs objavilo je u svom internet izdanju da su do septembra 2012. samo ruske kompanije na Kipru imale sredstva u iznosu od 19 milijardi dolara, dok su ruske banke na ostrvu bile prisutne sa još 12 milijardi dolara.

Forbs je preneo i procene stručnjaka da se imovina fizičkih lica, ruskih državljana, u kiparskim bankama kreće između osam i 35 milijardi evra.

Parlament Kipra odložio je za ponedeljak hitnu sednicu na kojoj treba da raspravlja o kontroverznom porezu na bankarske depozite, što je uslov da zemlja od međunarodnih kreditora dobije zajam od 10 milijardi evra i time izbegne bankrot.

Dogovor s kreditorima izazvao je burne reakcije kiparske javnosti, a predsednik Kipra Nikos Anastasijades je upozorio da bi odbijanje finansijske pomoći dovelo do kolapsa banaka na Kipru.

Da bi sporazum stupio na snagu mora da ga usvoji parlament. Mnogi građani Kipra požurili su da izprazne svoje bankovne račune, posle postizanja dogovora o međunarodnom zajmu kojim će biti uvedeni novi bankarski nameti: svako fizičko lice koje ima do 100.000 evra moraće da plati jednokratni porez od 6,75 odsto, a oni koji imaju više od toga moraće da plate 9,9 odsto.

Kiparsko Ministarstvo finansija ukazalo je da je uvođenje jednokratnih poreza najmanje štetna opcija i da je to način da se spreči potpuni bankrot zemlje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA