Parama za sanaciju posledica zemljotresa gradili hale i ambulante

U Kolubarskom okrugu na sanaciju čeka 3.000 kuća. Za tri godine sanirano je samo 95 stambenih objekata, a novac je ulagan u izgradnju i rekonstrukciju javnih i društvenih objekata

  • 2

Umesto da novcem iz državne kase budu sanirani objekti oštećeni u mioničkom zemljotresu, najveći deo para u protekle tri godine je potrošen u izgradnju i rekonstrukciju javnih  i društvenih objekata.

Među novim zdanjima je sportska hala u Valjevu, ambulanta na Petom puku, policijska stanica na Divčibarama i drugi objekti.

Zbog toga, deceniju i po posle mioničkog zemljotresa, na sanaciju u Kolubarskom okrugu čeka 3.000 kuća.

U protekle tri godine u Kolubarskom okrugu je sanirano i izgrađeno samo 95 objekata, a najveći deo novca usmeren je na izgradnju objekata od javnog značaja. Prošle godine izgrađeno je i sanirano samo 20 kuća, dok je u 2011. godini duplo više novca investirano u izgradnju i rekonstrukciju javnih objekata nego u oštećene kuće.

U protekle tri godine "zemljotresnim parama" finansirana je izgradnja valjevske sportske hale "Student", rekonstruisane su prostorije Mesne zajednice u valjevskom naselju Peti puk, u kojima je otvorena ambulanta, zamenjen je krov na obdaništu "Kolibri", izgrađena je policijska stanica na Divčibarama, ambulanta u Poćuti, sanirane su mesne kancelarije u Poćuti,  Stavama, Lukavcu i Poparama, deo novca namenjen za obnovu je uložen u radove na valjevskoj crkvi Pokrova presvete Bogorodice.

Najviše oštećenih kuća ima u Mionici, a tamo je parama za obnovu rekonstruisan put Paštrić-Mionica, saniran Kulturni centar, finansirana adaptacija zgrade mioničkog vodovoda i čistoće i kupljena  kotlarnica za osnovnu školu.

Dok je u Ubu izgrađena hala sportova, rekonstruisana osnovna škola u Pambukovici, manstir u Dokmiru, mesne zajednice Kalinovac i Tulari, od "zemljotresnih para" je izgrađen Edukativni centar lovišta Srbije-kompleks u Ubu. U Lajkovcu je parama od obnove renovirana policijska stanica, kao i osnovna škola u lajkovačkom selu Jabučje.

Za troškove Direkcije za obnovu i razvoj Kolubarskog okruga pogođenog zemljotresom i za plate zaposlenih iz državne kase se godišnje izdvajalo oko 200.000 evra!

Ta direkcija našla se na spisku za gašenje, ali ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić je prilikom nedavne posete Valjevu obećao da se to neće dogoditi jer veliki broj objekata oštećenih u mioničkom zemljotresu 1998. godine još nije obnovljen.

On, međutim, nije precizirao na koji način će biti obezbeđen novac za rad te direkcije, jer u državnom budžetu za 2013. godinu ta sredstva nisu predviđena.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    26. mart 2013 | 17:45

    U Valjevu svi znaju za mahinacije u Direkciji. Predsednika Okruznog odbora KUD Miljacka u Valjevu, dugogodisnjeg direktora ove direkcije zvanog POCUTA , svi znaju kao jednog od najbogatijih ljudi u Valjevu, vlasnika lokalnog radija i vlasnika 5 privatnih firmi,vlasnika 7 stanova u Valjevu i Beogradu i zgrade od 2000 kvadrata na trgu Kneginje Ljubice u Valjevu.

  • osteceni

    29. mart 2013 | 22:24

    MOLIM VAS PARA JE BILO DOVOLJNO I ZA SPORTSKE HALE I ZA SANACIJU KUCA OD ZEMLJOTRESA ,ALI JE SLJAPA BIO TOLIKO HALAPLJIV DA NIJE ZNAO KOLIKO MU JE DOSTA I ON IMA NEKOLIKO STANOVA U BEOGRADU,AL UZALUD MU SVE BOG GA VEC CUJEM KAZNJAVA ZA LOPOVLUK KOJI JE UCINIO I DA ZNATE NIJE MI GA ZAO TO JE I ZASLUZIO IMA BOGA.NAROD GA JE PROKLEO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA