PIRATIMA ODZVONILO: Policija gasi divlje muzičke sajtove, srpski diskografi i pevači se dogovorili sa Youtube-om!

Divlji sajtovi koji šeruju muziku i Youtube kanali bez dozvole biće ukinuti. Izdavači će se pojedinačno dogovarati sa pevačima o načinu i modelu podele zarade ostvarene putem interneta

  • 22

Unija diskografa Srbije kreće u odlučnu borbu protiv piraterije svih oblika na ovim prostorima. Uz podršku Uprave za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i internet provajdera, najveći srpski diskografi, ali i zastupnici svetske muzičke industrije radiće na tome da se zabrani ili obustavi servis mnogobrojnih internet sajtova i specijalizovanih portala koji bespravno nude muziku za download. Istovremeno, na drugoj strani će se razvijati legitimizacija i polaganje prava na muzički sadržaj na YouTube-u.

- Internet piraterija mora da se obuzda, jer će uništiti srpsku muziku, kaže Žika Jakšić iz "Grand produkcije", i dodaje - U svakom ugovoru vezanom za YouTube , pa čak i u delu polaganja prava na video, jasno je od YouTube-a naglašeno da za polaganje prava vlasnik YouTube kanala garantuje (pod pretnjom krivične odgovornosti) za položena prava koja je postavio u svoje ime. Zbog ekspanzije neovlašćenog iskorišćavanja prava, a na inicijativu samog YouTube-a, Unija diskografa Srbije je donela odluku da prekine tu praksu i da konačno izdavači sami polože svoja prava na celokupnu produkciju na internetu, uključujući i YouTube, kaže poznati srpski diskograf.

Sve izdavačke kuće su obezbedile partnerske YouTube kanale za sve svoje izvođače, po modelu mreže VEVO kanala, koju su napravili Universal Music, EMI, Warner i Sony Music, otkriva Rodoljub Stojanović, generalni direktor Unije diskografa i otkriva kako će funkcionisati čitava stvar:

- Unija diskografa je preko "KVZ Music"-a formirala jedinstvenu mrežu YouTube kanala. Kanali će biti dodeljeni pevačima na administriranje, biće pod zajedničkom kontrolom izdavača i pevača i na ovaj način će i jedni i drugi imati mogućnost da ostvare zaradu. Izdavači će se pojedinačno dogovarati sa svojim pevačima o načinu i modelu podele zarade ostvarene putem interneta.

U vreme ekspanzije digitalne prodaje srpski izdavači kažu da neće dozvoliti da izdanja koja oni proizvode, reklamiraju i distribuiraju prepuste nekom drugom na digitalnu distribuciju, eskploataciju i da pasivno posmatraju sve vidove internet piraterije. O ovome će narednih dana zvanično biti obavešteni svi pevači od strane svojih izdavača.

U procesu je i upload kompletnog kataloga domaćih izdavača na dachboard Youtube-a, a u narednih nekoliko meseci biće blokirani svi spotovi, klipovi, audio i video snimci koji se nalaze na kanalima neautorizovanim od strane diskografa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    28. mart 2013 | 13:14

    Nemojte da se zanosite i da pričate bajke,piraterija je u procvatu i niko je nikada neće iskoreniti

  • Luka

    28. mart 2013 | 13:16

    Piraterija ce uvek postojati zbog hakera,slobode...

  • Keleraba

    28. mart 2013 | 15:43

    Izvinjavam se, a gospoda na slici su...?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA