SPS predlaže porez za neudate i neoženjene!

Sprovođenje ove ideje u praksi značilo da bi porez trebalo da plati čak 1.719.959 osoba u našoj zemlji. NVO: "Neprimerena ideja, potrebno je dati olakšice porodicama koje imaju više dece"

  • 26

Ideja poslanika SPS-a Zorana Kasalovića da građani Srbije koji nisu izašli pred matičara i nisu iskusili radosti roditeljstva treba da uplate novac u fond za obnavljanje stanovništva "Dečji dinar", a koja je protumačena kao uvođenje poreza na neoženjene, neudate i osobe bez dece izazvala je buru negodovanja u javnosti.

Demografski analitičari došli su do zaključka da bi sprovođenje ove ideje u praksi značilo da bi porez trebalo da plati čak 1.719.959 osoba u našoj zemlji, s obzirom na to da podaci izvedeni iz poslednjeg popisa stanovništva, koje je nedavno objavio Republički zavod za statistiku, govore da toliko stanovnika Srbije nikada nije izašlo pred matičara.

Ni tu ne bi bio kraj mogućem oporezivanju naših sugrađana bez burme i bez dece, budući da u našoj zemlji živi i 819.822 žene, koje se nisu ostvarile u ulozi majke. Kada se saberu ove cifre dolazi se do zaključka da bi gotovo dva i po miliona naših sugrađana trebalo da plati porez jer nisu venčani i nemaju decu.

Zoran Kasalović za "Politiku" kaže da je teza o uvođenju poreza na neoženjene i neudate "izvučena iz konteksta", i ističe da nije predlagao izmenu poreskog već vrednosnog sistema u društvu u "kome su pohlepa i lično bogaćenje postali vrhunske vrednosti" zbog čega naše društvo duboko tone u depopulaciju.

- Moja je ideja bila da se osnuje fond za obnavljanje stanovništva "Dečji dinar", kako bi se pomogle finansijski nerazvijene opštine koje imaju nizak prirodni priraštaj. Podaci govore da samo osam od 165 opština u Srbiji ima pozitivan prirodni priraštaj – u mnogim opštinama je broj starijih od 65 godina mnogo veći od broja mladih, a svake godine se rodi 40.000 beba manje. Ja sam svestan da neke osobe iz bioloških razloga ne mogu da se ostvare u ulozi roditelja, ali država mora da vodi računa o opštem interesu i da pomaže svojim sugrađanim. Mislim da je vreme da se razmišlja o preraspodeli nacionalnog dohotka u korist rađanja i da se daju olakšice porodicama koje imaju više dece - kaže Kasalović, i dodaje da je pred poslanicima Skupštine Srbije govorio u svoje ime, a ne u ime partije kojoj pripada.

Maja Perović, osnivač i portparol pokreta Pozitivna Srbija, koji u saopštenju za javnost najoštrije osuđuje ideje narodnog poslanika SPS-a, kaže da je ovakav rečnik jednostavno neprimeren "bilo da on govori u svoje lično ime bilo u ime partije".

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić kaže da joj nije poznat nijedan primer demokratske zemlje u kojoj postoje porezi za neoženjene, neudate i osobe bez dece, i ističe da su odluke o stupanju u brak i stvaranju porodice duboko lične odluke u koje država ne treba da se meša.

(Telegraf.rs / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nezadovoljština

    2. april 2013 | 19:53

    Pazi da ti ne platim

  • Sovica

    2. april 2013 | 21:29

    Ne verujem! Posle torture na fakultetu,koji sam uredno placala, ne mogu da nadjem pristojan posao. Zdravstvene ustanove u raspadu, sudstvo takodje, pusta na ulicu manijake zbog kojih deca ovde nisu bezbedna. Uredno placam sve racune, poreze, da ne pricamo sto je to placanje magle, itd. I sad jos da mu placam sto NECU u ovoj drzavi da radjam decu??! Hahaha! Planiram porodicu uskoro ali daleko odavde!

  • Neozenjeni

    2. april 2013 | 22:35

    Porez na glupost bi napunio srpsku kasu najbolje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA