EPS: Bez restrikcija najviše 10 dana, nekima ipak ograničenja

Građani za sada bez restrikcija, ograničenja ustanovama koje nisu od prioritetnog značaja

  • 1

Isporuke električne energije biće ograničene ustanovama i kompanijama koji nisu od vitalnog značaja za svakodnevno funkcionisanje, odlučila je Vlada Srbije. Odluka je doneta u cilju zaštite energetskog sistema.

Struja neće biti isključivana građanima i ustanovama koje obezbeđuju vitalne usluge, kao što su toplane, bolnice, vodovodi, prehrambeni kombinati i slično.

Vlada je lokalnim samoupravama naložila da ukinu dekorativnu i reklamnu rasvetu.

Odluka Vlade doneta je pošto je Elektroprivreda Srbije izvestila da je elektroenergetska situacija u Srbiji veoma teška  zbog izuzetno loših vremenskih uslova, bez obzira na sve napore koji se preduzimaju.

Elektroprivreda Srbije može da izdrži bez restrikcija struje još sedam do 10 dana, ako se nastavi ovako visoka potrošnja električne enrgije, izjavio je generalni direktor EPS-a Dragomir Marković.

EPS nema više nikakvih mogućnosti da poveća proizvodnju struje, a više nema ni tehničkih mogućnosti za povećanje uvoza struje, koji je dostigao maksimum, rekao je Marković.

On je zbog toga još jednom apelovao na potrošače da smanje potrošnju struje, jer je to u ovom trenutku imperativ za održanje stabilnosti elektroenergeskog sistema Srbije.

Smanjenje potrošnje struje za samo sedam odsto očuvalo bi stabilnost elektroenergetskog sistema, a to bi bilo moguće ako svako ugasi po jednu sijalicu, jednu ringlu ili jedan "štap" u kvarcnim grejalicama, rekao je Marković.

Bajatović: Zalihe gasa za tri nedelje

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je da u ovom trenutku imamo zalihe gasa za tri nedelje, ukoliko se potrošnja nastavi ovim tempom.

Srbija ima mogućnost da u svakom trenutku povuče 15 miliona metara kubnih gasa, što je dovoljno da se podmire potrebe jer je maksimalna dnevna potrošnja oko 12 miliona metara kubnih, rekao je on za Radio televiziju Vojvodina.

- U narednih dvadesetak dana ne treba očekivati nikakve restrikcije - istakao je Bajatović, dodajući da veruje da ni nakon tog perioda neće biti restrikcija jer će potrošnja biti smanjena, a i naći će se sredstva da se nabave količine gasa koje, eventualno, budu nedostajale.

On je napomenuo da Srbija u ovom trenutku može da računa na 350 miliona metara kubnih gasa iz skladišta u Banatskom Dvoru.

(Telegraf/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NenadPuric

    9. februar 2012 | 12:15

    EPS: Bez restrikcija najviše 10 dana, nekima ipak ograničenja | Telegraf - Najnovije vesti http://t.co/m8ljWQSk via @telegrafrs

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA