STALA PRIVATIZACIJA: U 2013. država nije prodala nijednu firmu, a u poslednje dve godine samo 7!

Od 2002. godine privatizovano je ukupno 2.288 preduzeća i ostvareni su prihodi od tri milijarde evra, dok je za prodaju ostala još 491 firma

  • 2

Od početka godine Agencija za privatizaciju nije prodala nijedno preduzeće, a bolji učinak nije bio ni u prethodne dve godine, kada je ukupno prodato svega sedam firmi!

Od 2002. godine privatizovano je ukupno 2.288 preduzeća i ostvareni su prihodi od tri milijarde evra, dok je za prodaju ostala još 491 firma. Raskinuto je 675 ugovora o privatizaciji, odnosno 29 odsto je bilo neuspešno.

U Agenciji za privatizaciju kažu da je ekonomska kriza uticala na ovako slabu prodaju u poslednjih nekoliko godina.

- Od kada je počela finansijska kriza evidentno da je drastično opalo interesovanje investitora. S druge strane, nalazimo se pri kraju procesa privatizacije državnih preduzeća u Srbiji, tako da je logično da preostale neprodate firme nisu mogle da nađu kupca - kaže portparol Agencije Dušan Belanović za Telegraf.rs.

Najjvažnija partnerstva su "Fijat", "Jura", "Beneton", "Gorenje", "Leoni" i "Falke". "Fijat" je podržan sa 10.000 evra po radnom mestu iz državne kase, "Beneton" sa 2.700 evra, "Falke" sa 2.000, "Jura" sa 1.000 evra, "Leoni" sa 600, a "Gorenje" sa 300 evra po radnom mestu.

Ostalo je da se proda ravno 491 firma, ali je od tog broja u prekidu 170 privatizacija. Čak 175 preduzeća je u restrukturiranju, a među najpoznatijim su: RTB Bor, FAP, Prva petoletka, Generaleksport, zatim JP "Resavica", "Jumko", Dnevnik holding...

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže da je u Srbiji malo firmi ostalo za prodaju, a da za one u restrukturiranju nema interesovanja.

- To su najčešće preduzeća koja su izgubila tržišta, imaju staru tehnologiju i prave gubitke - kaže Savić za Telegraf.rs

Prema njegovo oceni, preduzeća koja potencijalno mogu da pronađu strateškog partnera su: EPS, "Srbijašume", JAT, "Srbijavode", "Telekom" i "Galenika".

- Neke od tih kompanija mogu da pronađu strateškog partnera, kako bi dobile novu opremu i tehnologije. Dobro je da država zadrži stratešku kontrolu u tim firmama, ali ona ne sme njima da upravlja - dodaje Savić.

Analiza efekata po regionima pokazala da je najviše preduzeća privatizovano u Vojvodini, a najmanje u regionu Beograda.

Generalno posmatrano, u Beogradu nije bilo uspešnih privatizacija, osim prodaje "Beopetrola" ruskom "Lukoilu".

(N. Sekulić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deana

    12. april 2013 | 18:20

    Agncija za privatizaciju nije u stanju da proda ni jednu firmu,ali je zato u stanju da izvrsi raskid privatizacije surdulicke fabrike RS PARTNERS PES,i pored toga sto su zaposleni radnici dobijali redovno plate i sto su radnici bili protiv raskida privatizacije!! Sta ta Agencija uopste radi,osim sto radi prtiv interesa radnika i republike Srbije. Kad ce vec jednom da udje policija u agenciju i da vidi sta to oni tamo rade?Ko njih korumpira???

  • vlada

    12. april 2013 | 12:03

    A zato se zaduzili jedno 4 milijardi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA