Šarančić osuđen na 5 godina zatvora!

Bivši direktor preduzeća "Železnice Srbije" i dvojica njegovih saradnika osuđeni su zbog zloupotrebe službenog položaja, kojom je to preduzeće oštetio za više od 1,2 miliona evra

  • 5

Specijalni sud osudio je na pet godina zatvora bivšeg direktora "Železnica Srbije" Milenka Šarančića, a dvojicu njegovih saradnika na po četiri godine.

Oni su optuženi da su zloupotrebom službenog položaja oštetili to preduzeće za više od 1,2 miliona evra.

Bivši pomoćnik direktora za vuču i vozna sredstva ŽTP "Beograd" Zoran Milićević osuđen je na četiri godine zatvora, dok je pomoćnik direktora sektora za vuču i tehničku dokumentaciju u istom preduzeću Dragoslav Pejčić oslobođen optužbi.

Zastupnik preduzeća "Korel" iz Londona i odgovorno lice u privatnom preduzeću "Sibeks" Milorad Čelebić osuđen je na četiri godine zatvora.

Na tu presudu i osuđeni i tužilaštvo imaju pravo da se žale Apelacionom sudu u Beogradu ukoliko ne budu zadovoljni.

Sud smatra da su krivi zbog sporne nabavke šest dizel električnih lokomotiva od Slovenačkih železnica i 10 dizel motornih vozila od švedske kompanije "Šveden reil", jer je taj posao mogao da se obavi u Srbiji. Oni su naneli štetu za "Železnice Srbije" u iznosu od 1.239. 207 evra, s tim što je faktički iznos mnogo veći.

Lokomotive iz Slovenije kupljene su po znatno višoj ceni preko preduzeća posrednika, a ne direktno od slovenačkog ponuđača, a isti je slučaj i sa švedskim lokomotivama.

Sumnja se da su ostvarili imovinsku korist nezakonitim sprovođenjem postupka javne nabavke lokomotiva i elektromotornih vozila i uvođenjem u posao posredničkih firmi, među kojima se pojavljuju i strana pravna lica.

Kupovinom iz druge ili treće ruke cena lokomotiva i vozova uvećana je znatno od ponuđene cene direktnog ponuđača.

Oštećeno preduzeće "Železnice Srbije” najavilo je da će u parnici ostvarivati imovinsko-pravni zahtev, odnosno da će tražiti naknadu štete, ali da će njen iznos tek biti utvrđen.

Bivši direktor "Železnica Srbije" proveo je u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu više od 13 meseci, nakon čega je pušten da se brani sa slobode uz jemstvo. On je uhapšen 2. juna 2010, a u januaru 2011. je njemu i njegovim saradnicima počelo suđenje.

Šarančić je tokom izlaganja odbrane za svoje hapšenje optužio Demokratsku stranku, navodeći da je proces protiv njega politički montiran i da je uhapšen posle sukoba sa funkcionerom DS i gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom.

(Telegraf / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andrija

    11. april 2013 | 14:38

    Ej za 1.500.000#€ dobio 5 godin...jebote ja potpisujem odmah da idem u zatvor 5godina za 300.000€...kupim jedno 3 stana..dva dzipa...dva lokala i jebe mi se posle za sve....Sramota...

  • nezadovoljština

    11. april 2013 | 14:47

    praćnuo se šarančić

  • GoranM

    11. april 2013 | 14:32

    Posle apelacionog na scenu stupa Toma Stiropor.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA