Koji Rusi su na "crnoj listi" SAD?

Među 18 državljana Rusije, kojima može zbog kršenja ljudskih prava biti zabranjen ulazak u SAD, su između ostalog osobe odgovorne za smrt ruskog advokata Sergeja Magnitskog, kao i Kazbek Dukuzov, koji je optužen za umešanost u ubistvo Pavla Hlebnikova, urednika ruskog "Forbsa"

  • 0

SAD su objavile imena 18 državljana Rusije kojima može biti zaplenjena imovina u inostranstvu i zabranjen ulazak u SAD zbog kršenja ljudskih prava u Rusiji. Rusija se oštro usprotivila tom zakonu i zapretila da će uzvratiti sankcijama.

Zakon je nazvan po ruskom advokatu Sergej Magnitskom, koji je uhapšen 2008, pošto je optužio zvaničnike ruske policija za krađu 230 miliona dolara u poreskim olakšicama. Umro je u zatvoru iduće godine, navodno pošto je pretučen i uskraćena mu je lekarska nega.

Na listi su Artem Kuznjecov i Pavel Karpov, oficiri Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije koji su stavili Magnitskog iza rešetaka, pošto ih je optužio za krađu 230 miliona dolara od države, a nema visokih zvaničnika iz pratnje predsednika Vladimira Putina.

Bivši klijent Magnitskog, londonski investitor Vilijam Brouder, koji je vodio kampanju da se odgovorni za smrt Magnitskog izvedu pred sud, tvrdi da je jedan od tih poreskih službenika, Olga Stepanova, kupila luksuzne nekretnine u Moskvi, Dubaiju i Crnoj Gori i preko bankarskih računa muža iznela iz Rusije 39 miliona dolara.

Zakon Magnitskog je u sklopu propisa o normalizaciji trgovinskih odnosa SAD i Rusije, ali je Rusija odmah napala taj "paket", i optužila Kongres SAD za mešanje u njene unutrašnje stvari. Rusija je ubrzo zabranila usvajanja ruske dece u SAD.

Na listi su i dva čoveka iz Čečenije − Leča Bogatirov i Kazbek Dukuzov. Bogatirov je bio optužen za ubistvo kritičara čečenskog lidera Ramzana Kadirova, koga Moskva podržava. Dukuzov je optužen za umešanost u ubistvo Pavla Hlebnikova 2004. godine, urednika ruskog izdanja američkog magazina "Forbs".

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA