ISPLANIRALA POGREB: Margaret Tačer tražila da joj se peva ista pesma kao princezi Dajani

"Gvozdena ledi" je svoju sahranu navodno isplanirala još pre osam godina, a tražila je da govor održi aktuelni premijer Dejvid Kameron, bez obzira na njegovu političku pripadnost

  • 0

Nekadašnja britanska premijerka Margaret Tačer navodno je još pre osam godina isplanirala svoj pogreb. Prema njenoj želji, ceremonija, koja će se u sredu 17. aprila održati u Katedrali Svetog Pavla, počeće himnom "Kunem ti se, zemljo moja", koja je 1997. godine izvedena i na pogrebu princeze Dajane.

Kako prenosi dnevni list "Blic", u okviru pogrebne ceremonije u katedrali Svetog Pavla, za koju se očekuje da će odražavati jaku hrišćansku veru njenog sina Kristijana, biće pročitana i jedna pesma Vilijama Vordsvorta. Baronica je izrazila i želju da govor na njenoj sahrani održi aktuelni premijer Dejvid Kameron, bez obzira na njegovu političku pripadnost.

Očekuje se da će Dejvid Kameron tom prilikom pročitati himnu iz Jevađelja po Jovanu (Jovan 14.1), u kojoj se, između ostalog, nalazi i stih: "Neka vam srce ne bude nemirno: vi verujete u Boga, verujte, dakle, u mene".

Unuka Margaret Tačer, stara 19 godina, takođe će pročitati jedno poglavlje iz Biblije kakvu priznaje Anglikanska crkva. Biće pročitano i nekoliko odlomaka iz anglikanskog molitvenika, među kojima i onaj u kom se kaže: "Čoveku koji je od žene rođen kratak je vek na ovom svetu, i pun je jada".

Veruje se da je pripreme za svoju sahranu "gvozdena lejdi" započela još pre gotovo jedne decenije, i da su je sveštenici katedrale Sv. Pavla posećivali kako bi se sa njom lično konsultovali o njenim željama.

Pored porodice Margaret Tačer, pogrebnoj ceremoniji će pristuvovati i predstavnici oba doma britanskog Parlamenta, sadašnje i bivše uticajne političke ličnosti. Među njima će biti i Kraljica Elizabeta II, čije prisustvo daje ovoj sahrani državnički rang. Takođe, pozvani su i svi aktuelni svetski šefovi država i vlada, odnosno njihovi predstavnici.

Dauning Strit je saopštio da je pozvao i argentinskog ambasadora u Londonu, ali je posebno naglasio da poziv nije upućen predsednici te južnoameričke zemlje Kristini Fernandes Kirhner, koja je pooštrila retoriku oko Foklandskih ostrva, u blizini argentinske obale, zbog kojih su dve zemlje ratovale 1982. Argentina je umanjila značaj te britanske odluke.

Margaret Tačer je umrla 8. aprila u 88. godini života.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA