"NAVUČENI" NA DROGU: Žene i deca čine 40 odsto narkomana u Avganistanu!

Kupiti heroin u Kabulu je "kao da kupujete hleb", kažu zavisnici, navodeći da jedan gram košta oko šest dolara i da se droga može nabaviti na svakom ćošku

  • 1

Avganistan proizvodi 90 odsto svih opijatskih droga u svetu, mada donedavno nije bio i najveći konzument istih. Ipak, sada je više od milion od ukupno 35 miliona Avganistanaca zavisno od narkotika, što je zapravo najveća stopa narkomana po glavi stanovnika u svetu.

Razlozi zašto se toliki broj Avganistanaca okreće drogi su složeni, a jasno je da su decenije nasilja odigrale tu važnu ulogu, prenosi Bi-Bi-Si.

Mnogi koji su iz te zemlje pobegli pred nasiljem u poslednjih 30 godina našli su utočište u Iranu i Pakistanu, gde je broj narkomana odavno visok, a sada se vraćaju kao zavisnici, navode zvaničnici.

Tu je i nezaposlenost, koja danas dostiže čak 40 odsto, jedan od faktora je i sve veća dostupnost heroina, koji se u poslednjih 10 godina rafinira iz sirovog opijuma u samom Avganistanu, a opijum se već vekovima koristi u toj zemlji kao "univerzalni lek".

KAO DA KUPUJETE HLEB

Kupiti heroin u Kabulu je "kao da kupujete hleb", kažu zavisnici, navodeći da jedan gram košta oko šest dolara i da se droga može nabaviti na svakom ćošku.

Žene i deca čine čak oko 40 odsto zavisnika od droge u Avganistanu, a malobrojni su oni kojima se pruža pomoć u prevazilaženju tog problema, s obzirom na mali državni budžet u te svrhe.

U samom centru Kabula, na kamenitim obalama istoimene reke, narkomani se okupljaju da bi kupili i konzumirali heroin, na mestu koje je sinonim za bedu i propadanje.

Usred bela dana, desetak odraslih muškaraca i tinejdžera sede u parovima, sa kapuljačama na glavama, pušeći i ubrizgavajući drogu, a među njima su i jedan lekar, jedan inženjer i jedan prevodilac.

DROGA - VRSTA TERORIZMA

Tarik Sulejman iz lokalne organizacije za zavisnost od droge "Nadžat", redovno dolazi ovde u pokušaju da ubedi zavisnike da počnu sa lečenjem.

- Već gubimo svoju decu u samoubilačkim ili bombaškim napadima, ali je zavisnost od narkotika sada još jedna vrsta terorizma koja ubija naše sunarodnike - kaže on.

Džavid (18), poreklom sa severa Avganistana, koristi heroin već 10 godina, a na drogu ga je navukao stric dok je bio mali, kako bi vrednije radio u polju.

- Mrzim svoj život. I svi me mrze. U ovim godinama bi trebalo da učim školu, a ja sam narkić - kaže on.

Otac mu je umro, a bolesna majka, u stalnoj brizi za njega, prosi na ulici da bi mu platila dnevnu dozu droge kako ne bi krao i strahuje da će joj sin, posle njene smrti, skončati u snu ispod mosta zajedno sa drugim narkomanima.

Takva je sudbina većine teških zavisnika, koje policija svakodnevno tuče i rasteruje, a ponekad ih i baca u reku.

U trenutku kada se Avganistan suočava sa toliko problema na tako mnogo frontova, izgledi da pobedi u ratu protiv droga čine se jednako neizvesnim.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jovancha

    14. april 2013 | 21:30

    Demokratija. Implementation from 1989. Enjoy the consequences!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA