"Srbija-gas" duguje više od milijardu evra!

- Niko od zaposlenih u "Srbija-gasu" neće izgubiti posao, a prva faza restrukturiranja bi trebalo da se završi do kraja oktobra - kaže ministarka energetike

  • 3

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kaže da bi "Srbija-gas" do kraja 2013. trebalo da bude podeljen na dva preduzeća u državnom vlasništvu.

Predstavljajući polazne osnova za restrukturiranje "Srbija-gasa", ministarka je na konferenciji za novinare kazala da bi plan reformisanja tog javnog preduzeća Vlada Srbije trebalo da donese u narednih desetak dana i da su sva ostala ministarstva dala pozitivno mišljenje o planu.

Mihajlović je precizirala da bi prva faza restrukturiranja, koja bi trebalo da se završi do kraja oktobra, obuhvatila finansijsku i poslovnu konsolidaciju "Srbija-gasa", što bi, u dogovoru s Ministarstvom finansija, obuhvatilo reprogramiranje obaveza i potraživanja.

Potom će, do kraja godine, distribucija i trgovina gasom biti razdvojeni od transporta i skladištenje gasa. Ministarka je naglasila da niko od zaposlenih u "Srbija-gasu" neće izgubiti posao.

Mihajlović je kazala da će preduzeće koje će se baviti distribucijom i trgovinom gasom zvati "Srbija-gas", a da će se preduzeće koje će se baviti transportom i skladištenjem gasa zvati "Trans-gas". To će biti, kako je istakla ministarka, akcionarska društva 100 odsto u vlasništvu države.

Ministarka energetike je kazala da je "Srbija-gas" u ozbiljnim finansijskim i poslovnim gubicima i da je prošle godine imalo kapital 26 puta manji nego godinu ranije. Po izveštajima Agencije za eneregetiku, dugovi "Srbija-gasa" su veći od milijardu evra.

(D. Z. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • urke

    23. april 2013 | 14:38

    Ako su u gubitku zasto se onda isplacuju milionski iznosi za clanstvo u upravnom odboru?

  • Анастасије Вукобрадовић Долц

    23. april 2013 | 16:08

    Прво Бајатовића у ћорку.

  • Nenad

    23. april 2013 | 17:35

    Samo kod nas ovo ima-gubitasi a plate u milionima dinara plus bonusi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA