Mihajlovićeva traži restruktuiranje "Srbijagasa"

Kao razlog za restruktuiranje navodi se visoka zaduženost preduzeća, a ciljevi su, između ostalog, sprečavanje finansijskog sloma "Srbijagasa" i daljeg zaduženja države

  • 8

Ministarka energetike Zorana Mihajlović predložila je Vladi da do kraja godine pretvori JP "Srbijagas" u zatvoreno akcionarsko društvo da bi do kraja naredne godine preduzeće bilo ugašeno.

Kako piše dnevni list "Blic", iz "Srbijagasa" bi pre gašenja bili izdvojeni svi poslovi transporta i skladištenja prirodnog gasa, kao i "Azotara Pančevo". Predlog je dat Vladi po hitnom postupku 28. marta, dan nakon što je potpisan dugoročni gasni ugovor sa Rusijom. Vlada još uvek nije razmatrala predlog.

Kao razlog za restruktuiranje navodi se visoka zaduženost preduzeća, a ciljevi su, između ostalog "sprečavanje finansijskog sloma", "Srbijagasa" i daljeg zaduženja države.

Reorganizacija je zamišljena u nekoliko faza, a prva faza, čiji je rok 31. jul, podrazumeva izdvajanje svih zavisnih društava, osim "MSK Kikinde" i "HIP Petrohemije Pančevo" i oslobađanje "Srbijagasa" od dugova tih preduzeća. Tu se posebno apostrofira izdvajanje "Azotare Pančevo".

U drugoj godini biće sprovedena druga faza tokom koje je predviđeno formiranje novog zatvorenog akcionarskog društva "Transgas", smanjenje broja zaposlenih uz "prirodni odliv" ili otpremnine, pretvaranje JP "Srbijagas" u AD "Srbijagas".

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joca

    13. april 2013 | 08:34

    Resenje: Smanjite plate Bajatovicu i upravi sa 10 000€ na 500, skresite toskove rashoda i slicno i za par meseci sa monopolom koji ima, bice vrlo uspesno preduzece. A ako se ovako nastavi, eto nama novog Jata, bez obzira koliko je profitabilan posao kojim se bavi.

  • marra

    13. april 2013 | 00:26

    Da li si ti zeno normalna...znas li koliko ce ljudi ostati bez posla?uzmite Bajatovicu dve plate posto prima 3 plate pa nivelisite,a ne da gasite firme i ukidate ih...niste nista bolji od DS-a...

  • Puki

    13. april 2013 | 07:34

    Ma to su sve neradnici i paraziti, bravo za Ministarku!!! Samo se pitam za šta otpremnine za dugogodišnji nerad pored ogromnih plata još i nagrada!?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA