Srbija daje 150 miliona dolara za nove "migove 29"?

Cena aviona je oko 24,5 miliona dolara, što znači da bi Srbiju nabavka šest višenamenskih borbenih aviona koštala najmanje 150 miliona dolara, bez preobuka pilota i tehničkog osoblja i rezervnih delova

  • 10

Novi "migovi-29 M/M2", koji bi do kraja godine trebalo da ojačaju srpsko vazduhoplovstvo, prvobitno su bili namenjeni Siriji.

Međutim, ceo aranžman koji je predviđao prodaju 24 višenamenska borbena aviona propao je po izbijanju građanskog rata u ovoj zemlji.

Cena aviona je oko 24,5 miliona dolara, što znači da bi Srbiju nabavka šest višenamenskih borbenih aviona koštala najmanje 150 miliona dolara, bez preobuka pilota i tehničkog osoblja i rezervnih delova.

Iako je reč o novom avionu, dosta je nepoznanica vezano za njega. Prvo, to je avion koji Rusija ne namerava da uvede u naoružanje, pa verovatno neće do kraja biti ni ispitan. To bi moglo da predstavlja problem u pogledu održavanja, s obzirom na to da niko drugi sem Srbije kao korisnik ne bi bio zainteresovan za taj posao.

S druge strane, i ovaj "mig", kao i njegov prethodnik, bio bi skup u eksploataciji.

Srbiji su istovremeno iz Rusije stigle još dve nezvanične ponude - jedna za remont postojećih "migova-21", a druga za kupovinu novih "SU-30", za koje su se pre pet godina odlučili i Alžirci, nakon što su vratili prethodno nabavljene avione tipa "mig-29 SMT", jer su bili sastavljeni od komponenti starih po 20 i više godina.

Remont "migova-21" koštao bi oko četiri miliona dolara po komadu i produžio bi im upotrebu za još 15 godina. U VS je razmatrana i ova opcija, s tim što bi u remont išlo samo 11 aviona iz poslednje nabavljene serije, koji su u upotrebu u JNA ušli između 1980. i 1983. godine.

(Telegrarf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krstas

    26. april 2013 | 15:10

    @Boki Informisite se koliko kostaju borbeni avioni pa onda pricajte o tome da li je to visoka cena ili ne... Slazem se da je SU-35 bolje resenje ali on kosta oko 40 miliona jedan.Mnogo su skuplji od migova.A ova 29ka je vise nego dovoljna za nase uslove.Pripada 4 ++ generaciji.I ima bolje performanse od americkih F-16.

  • Jk

    26. april 2013 | 13:55

    I treba. Neka uzmu još 40 komada.

  • Burduš

    26. april 2013 | 13:32

    Sta je proizvod migova.. Toliki ulog na sta???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA