Vreme čitanja: oko 2 min.

Povučena istraga protiv Šakire o navodnoj utaji poreza

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Španija: Povučena istraga protiv Šakire o navodnoj utaji poreza

  • 0
Šakira Shakira suđenje Foto: Tanjug/AP

Španski sud obustavio je istragu o navodnoj poreskoj prevari koju je počinila kolumbijska pop zvezda Šakira, nakon što se protiv nje vodila istraga zbog utaje 6,6 miliona evra, prenosi Gardijan.

Tužioci su otvorili slučaj u julu, navodeći da je ona koristila mrežu kompanija, neke u poreskim rajevima, da prevari špansku poresku upravu za 6,6 miliona evra 2018. godine.

Mesec dana kasnije, pevačica je platila 6,6 miliona evra za izmirenje duga.

Tužioci su u sredu zatražili da se odustane od krivičnog postupka zbog ''nedostatka dokaza“, na šta je sud danas pristao.

Iako je Šakira počinila ''nepravilnosti“ u svojoj poreskoj prijavi iz 2018. godine, sud je rekao da to ''nije dovoljno da predstavlja krivično delo protiv poreskih vlasti“ i da u njenom ponašanju nije otkrivena ''namera da počini prevaru“.

Po Molins, jedan od njenih branilaca, pozdravio je tu odluku, rekavši da je njome "stavljena tačka na klevetničku kampanju koju su poreske vlasti vodile" protiv Šakire i "dokazuje da pevačica nikada nije bila prevarant".

Šakira Shakira suđenje Foto: Tanjug/AP

Njegova klijentkinja je ''potpuno zadovoljna jer je sud]priznao da nije počinila nikakvu krivičnu prevaru“, dodao je on.

Odluka znači da Šakira ima samo jedan nerešeni administrativni slučaj koji treba da reši u vezi sa svojim prihodima iz 2011. godine, kada je provela ''najviše 70 dana u Španiji, ni pola minimuma da bi se smatrala poreskim rezidentom“, rekao je njen pravni tim.

Sudska presuda doneta je šest meseci nakon što je Šakira rešila raniji slučaj poreske prevare, postigavši nagodbu u poslednjem trenutku sa tužiocima na dan otvaranja njenog novembarskog suđenja o prihodima koje je zaradila između 2012. i 2014. godine.

U tom slučaju, tužioci su tražili kaznu od više od osam godina zatvora.

Optužili su je da je prevarila poreske organe za 14,5 miliona evra u predmetu koji se odnosio na to koliko je vremena živela u Španiji.

Šakira je odbacila optužbe, rekavši da se preselila u Španiju sa punim radnim vremenom tek 2015. godine.

Do trenutka suđenja, ona je već platila 17,45 miliona evra za izmirenje zaostalog poreskog duga, rekli su tužioci.

To suđenje je završeno istog dana, nakon što je pevačica pristala da plati kaznu od skoro 7,8 evra.

Šakira (47) sada živi u Majamiju sa svoja dva sina nakon raskida sa fudbalerom Barselone Đerarom Pikeom.

On je osuđen za poresku prevaru 2016. godine i naloženo mu je da plati 2,1 milion evra kazni i zaostalih obaveza,a Vrhovni sud Španije je poništio tu presudu 2021.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA