6

Kraj evra za pet godina!

Da evro ima male šanse da preživi, procenio je glavni savetnik nemačke vlade za privredu Kai Konrad

Pare
Foto: freedigitalphotos.net/graur razvan ionut

Evro, zajednička valuta 17 članica Evropske unije, srednjeročno gledano, ima ograničene šanse da preživi i mogao bi da nestane u roku od pet godina, tvrdi glavni savetnik nemačke vlade za privredu Kai Konrad.

Time se, kako primećuje nemački radio “Dojče vele”, prvi put iz štaba koji daje ekonomske savete nemačkoj vladi poručuje da evro, koji je uveden u promet početkom 2002. godine, više nije dugoročan projekat. Već dugo se nagađa kako bi nemačka kancelarka Angela Merkel mogla da se založi za napuštanje evra, a ova neuvijena procena iz krugova bliskih njenoj vladi potvrđuje, prema navodima radija “Dojče Vele”, pretpostavke prema kojima ona ima plan B – u vidu izlaska iz evrozone.

“Dojče vele” izveštava, pozivajući se na domaće medije, da i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo sada priznaje da mere štednje u evrozoni i EU više nije moguće sprovoditi. Izgleda da se Merkel i Barozo mentalno već pripremaju za kraj evra, ističe DV, uz opasku da su najnovije ankete među građanima šest najvećih zemalja EU – o njihovom poverenju u tu zajednicu – sada na istorijskom minimumu.

(Telegraf.rs/ Tanjug/Dojče Vele)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Angela Merkel, EU, Evro, Kraj, Nemačka
Popularni komentari
 • d
  dalibor

  Idite sada u skupsti i i recite to svim onim koj bi dali i zemlju i decu i drzavu da bi usli u Evropsku Uniju!

 • с
  стрептомицин

  Чик нека неко ти убеди глупе Србе. Крај евра, крај ЕУ, али то није битно, битно је да су издајници добили “датум”.

 • J
  John

  Pametnije bi bilo Evropi da uvedu dinar vise bi se obogatili

foto dana

video dana