OPREZ: Sve veći broj zmija u Beogradu, pala prva žrtva u Srbiji!

U Srbiji je ubijanje zmija zabranjeno. Ukoliko vidite gmaza, potrebno je da to prijavite na telefon 3293-099, koji je dostupan je 24 časa. U unutrašnjosti prijave idu veterinarskim stanicama i policiji

  • 39

Na teritoriji cele Srbije u nekoliko poslednjih nedelja zabeležena je prava najezda zmija! U Beogradu su zmije uočene i u najurbanijim delovima grada, dok je u selu Podgorac pored Boljevca zabeležen prvi smrtni slučaj od ujeda otrovnice.

Dalibor Martinović (35) prva je ovogodišnja žrtva ujeda otrovnice. Nesrećnog čoveka je ujela zmija tokom rada u bašti. Uspeo je da dođe do kuće, ali je preminuo na putu do bolnice.

Zmije su se pojavile i u Nišu, gde je registrovan prvi ujed. Kako je za Telegraf rs potvrdjeno na niškoj Infektivnoj klinici, jedan muškarac iz okoline Niša kojeg je ujela zmija, zbrinut je u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Vremenske prilike, po svemu sudeći, kumovale su povećanju broja gmizavaca koji se mogu sreći i u centru grada, dok su na periferiji uobičajena pojava.

Tako je stanare zgrada u Ulici Kralja Petra u strogom centru uznemirila zmija duga preko metar, koja se pojavila u parkiću između zgrada. Nju su primetili stanari koji su šetali svoje ljubimce. Međutim, nakon alarmiranja policije, zmija je pobegla u jedan od podruma.

Zanimljivo je da je Srbiji ubijanje zmija zabranjeno, što je definisano Zakonom o dobrobiti životinja. Zbog toga, ukoliko vidite zmiju, potrebno je da takav slučaj prijavite na telefon 3293-099, koji je dostupan je 24 časa. U gradovima u unutrašnjosti ovakvi slučajeve se prijavljuju lokalnim veterinarskim stanicama i policiji.

U Veterini Beograd kažu da se broj zmija povećava tradicionalno početkom proleća i na jesen i dodaju da građani ne čine ništa na svoju ruku, već da obavezno pozovu stručnjake koji su obučeni da reaguju u ovakvim situacijama.

- Apelujemo na građane da ništa ne pokušavaju kada primete zmiju, već da pozovu i obaveste naše stručne službe koje će odmah izaći na teren. U ovo doba se povećava broj gmizavaca, pa nije čudo ni da se pojave u urban im delovima grada. Prošlog meseca smo imali primer da se u Ulici 27. marta pojavio poskok, a nas su obavestili građani koji su ga videli. Naše ekipe su izašle na teren, ulovile ga i nakon toga ga vratili u njegovo prirodno stanovište. U Beogradu do sada nismo imali smrtne slučajeve nakon ujeda zmija, a nadamo se da će tako i ostati - ističu u Veterini Beograd.

Prema rečima nadležnih, u glavnom gradu je u ovoj godini uhvaćeno sedam zmija, od čega je samo jedna bila otrovna. Ostale su bile neotrovne i uglavnom su hvatane u prigradskim naseljima.

(I. M. / D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • crnogorac

    8. maj 2013 | 19:16

    cus zabranjeno ubijanje zmija taj ko je to zabranio nikad nije ni vidio zmiju uzivo kakvih debila no sad ce cekat zmija sigurno te sto ljudi nazovu da dodju da je uhapse i da joj stave lisice na ruke xaxaxa

  • vlada

    8. maj 2013 | 19:50

    Ubijao sam ih i ubijacu ih. Ubacis je u vatru vristi kao covek. Prosle god ubio sam ih pedesetak. Ove cu vise

  • alexa

    8. maj 2013 | 20:40

    Moze biti zabranjeno koliko hoce kad pocne da sisti oko mene ili mojih kao prosle godine u mom dvoristu tu joj je i kraj pa nek me tuzi ko god hoce, a ko ih voli nek ih slobodno usvoji:-) u Va ih ima dosta ne kazem da ih treba traziti i ubijati ali kad se nadje u mojoj blizini tu ostaje samo ona ili ja a ako je ovima sto ih hvataju i vracaju u stanista stalo i gospodi sto ih vole neka se angazuju u timove dezuraju obilaze lokacije dan i noc ucinice uslugu i nama i njima pa se volite i uzivajte,meni nije ni malo lepa ni jedna niti gajim simpatije prema njima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA