NIŠ: Ratni veterani otputovali u Strazbur

Pravdu pred Evropskim sudom za ljudska prava zatražilo je 8.500 ratnih rezervista iz Treće armijske oblasti Vojske Jugoslavije koji su bili angažovani u borbenim dejstvima 1999. godine

  • 6

Ratni veterani, predvođeni svojim advokatom Srđanom Aleksićem, otputovali su u Strazbur kako bi prisustvovali sednici sudskog veća na kojoj će se odlučiti o njihovim tužbama protiv Srbije za isplatu ratnih dnevnica.

Pravdu pred Evropskim sudom za ljudska prava zatražilo je 8.500 ratnih rezervista iz Treće armijske oblasti Vojske Jugoslavije koji su bili angažovani u borbenim dejstvima 1999. godine.

Sud je doneo 29 prvostepenih odluka u njihovu korist, a nastavljaju se postupci po ostalim tužbama. Međutim, Srbija je uložila žalbu na prve sudske odluke donete na njenu štetu, pa će definitivnu odluku doneti Veliko veće međunarodnog suda.

Srđan Aleksić je rekao za Telegraf da je ubeđen da u Strazbur ne idu džaba.

- Ovo će značiti kraj naše devetogodišnje borbe za pravdu. Pokušavali smo pred našim sudovima da dokažemo da ovi ljudi imaju pravo na ratne dnevnice. Međutim, novac je dat veteranima sa područja Kuršumlije i Leskovca, dok ostali nisu dobili ni dinar. To je sud u Strazburu prepoznao kao diskriminaciju i naložio državi Srbiji da svima isplati ono što je dužna. Imamo prvostepene odluke u našu korist, Srbija se, doduše, na njih žalila, ali ne sumnjamo da će Veliko veće stati na našu stranu. Ako se to desi, Srbija će dobiti rok od šest meseci da potpiše sporazum sa svim rezervistima i plati im ratne dnevnice. Međutim, smatram da ovo pravo pripada i ostalim veteranima koji su ratovali na području cele bivše Jugoslavije - kaže Aleksić.

Rodoljub Vuković, doskorašnji predsednik Udruženja boraca rata od 1999. godine, kaže da žali što je naša država ignorisala zahteve veterana, zbog čega su morali da se obrate Evropi.

- Žao mi je što pravdu tražimo od onih što su nas bombardovali. Međutim, nismo imali drugog izbora jer u ovoj zemlji sa nama niko nije hteo da razgovara - ogorčen je Vuković.

Borci su svoje predstavnike ispratili aplauzom i usklicima podrške, a za autobusom koji ih je odvezao put Strazbura prosuli su i kofu vode da bi im sve išlo "kao po vodi".

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki Je Malo Nervozan

    13. maj 2013 | 16:50

    Sramota, jad i beda od ove drzave! Kad drzava treba da naplati, tu je da otme, istera, privede, ubije ako treba a kad treba od drzave naplatiti, pre cemo mecku izroditi!

  • Marija

    14. maj 2013 | 15:48

    Ti gospodine raleksic ne se** . Ako tebi ne trebaju pare,nekome trebaju i svaki dinar im je bitan,jer narod je gladan i bedan! Moj muz je '99-e pretrpeo i doziveo svasta,13 drugova je gledao kako ginu i hvala dragom Bogu pa je ostao ziv! I sad ne treba da ga drzava plati za to! Mogao je i on da bude medju tih 13 nesrecnika! Stavljao je svoj zivot na milost i nemilost u ime drzave od koje nema nista, ine vidim razlog da ne naplati i on i svi koji su bili u takvim situacijama. A ti ako imas i previse para,pokloni to svojoj lepoj drzavi i zivi na ulici,pa onda komentarisi sta hoces.

  • Nis

    13. maj 2013 | 15:52

    Nalepice da smo dobrovoljci,kao i uvek kad te uhapse i odvedu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA