ŠTA ČEKA SRPSKE VOJNIKE U MALIJU? Borba protiv pobunjenika, puč i surova klima (FOTO)

Trinaest instruktora obuke i pripadnika medicinskog osoblja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sprema se da otputuje u Mali, gde će biti angažovani u okviru evropske misije, a najznačajniji bezbednosni rizik za pripadnike VS predstavlja delovanje pobunjeničkih grupacija

  • 5

Trinaest instruktora obuke i pripadnika medicinskog osoblja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sprema se da otputuje u Mali, u okviru Misije EU.

Oni neće učestvovati u borbenim akcijama, već će biti angažovani na obuci pripadnika vojnih i bezbednosnih snaga te zapadnoafričke države kako bi ih, kako je nedavno objašnjeno u Ministarstvu odbrane, osposobili za ponovno uspostavljanje teritorijalnog integriteta zemlje, ali i borbe protiv secesionizma, terorizma i organizovanog kriminala.

Prema oceni Vlade Srbije, političko-bezbednosna situacija u Maliju izuzetno je složena jer centralna vlast još nije uspostavila kontrolu nad čitavom teritorijom.

Najznačajniji bezbednosni rizik za pripadnike VS predstavlja delovanje pobunjeničkih grupacija, a potom i ostale pretnje, poput posledica klimatskog faktora, pa se angažovanje pripadnika VS smatra "umereno rizičnim".

Sukobi u Maliju izbili su u januaru 2012. godine, kada je tuareški Nacionalni pokret za oslobođenje Azavada (MNLA), kome se priključio i salafistički pokret Ansar Dine, koga podržava Al Kaida, napao vojne kasarne i gradove na severu Malija.

U međuvremenu, 22. marta je grupa oficira vojske Malija izvršila puč, nezadovoljna načinom na Bamako reaguje na pobunu na severu, i srušila vladu.

Predsednik Malija Amadu Tumani Ture napustio je zemlju, a pobunjenici su iskoristili politički vakuum i do 1. aprila u potpunosti preuzeli kontrolu nad regionima Timbuktu, Kidal i Gao, odakle je vojska Malija proterana.

Tuarezi su 6. aprila jednostrano proglasili nezavisnost teritorije Azavad, površine preko 800.000 kvadratnih kilometara, dok su islamisti najavili uvođenje šarijatskog prava.

Učvrstivši vlast na zauzetim teritorijama, pobunjenici su nastavili napredovanje ka Bamaku i u Maliju je 11. aprila ove godine proglašeno vanredno stanje, a privremeni šef države Dionkunda Traore pozvao je u pomoć Francusku, bivšu kolonijalnu silu.

Francuska je, uz podršku Saveta bezbednosti UN, istog dana uputila vojnike u Mali kako bi pomogla snagama te afričke države da zaustave pobunjenike.

Snage Malija su, uz pomoć 4.500 francuskih vojnika i vojnika susednog Čada, uspele da primoraju pobunjenike da se iz gradova povuku u pustinju i planine, odakle i dalje povremeno izvode gerilske napade.

EU i UN najavile su upućivanje misija u Mali, a Pariz je saopštio da će do kraja godine u toj zemlji ostati oko 1.000 francuskih vojnika.

Srpski vojnici će biti angažovani u Maliju u okviru evropske misije.

EU i drugi međunarodni donatori obećali su, u međuvremenu, u Briselu da će izdvojiti dve milijarde evra za obnovu Malija.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ralexic

    16. maj 2013 | 05:20

    Mi koji smo sacuvali nas integritet i suverenitet mozemo da drzimo predavanja po svetu kako smo to "uspeli",

  • harbor

    15. maj 2013 | 18:22

    lijepe vojnikinje:)

  • alexa

    16. maj 2013 | 00:58

    Kako sta ce im kalasnjikov?!? Pa to je nasa vojska i nase oruzije poslednjih da ne preteram 30- tak godina a nose ih cak i Ameri u nekim zaj.... uslovima bilo ti je i na diskaveriju,nije sto mi nosimo ali su se pokazali kao jedni od najboljih za ekstremne uslove e sad imao sam priliku da probam tj testiram zaista iz blata iz peska iz vode funkcionise perfektno, na terenima kad smo isli nisu imali problema ni po minusu ni po velikom plusu, e sad sto Ameri imaju veliki izbor pa mogu da biraju oruzije u zavisnosti na kome se terenu nalaze to je posebna prica i visoki standard ali opet kalasnjikov je da ne preterujem visenamenski i funkcionise gotovo svuda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA