POBEDA TELEGRAFA: SNS briše predlog za ukidanje paušala?

Pisanje našeg portala izazvalo burne polemike i negodovanja stručne javnosti. SNS očekuje amandman koji će izbrisati predlog o ukidanju paušalnog oporezivanja preduzetnika

  • 0

Posle pisanja Telegrafa o štetnosti Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, najveća stranaka u Srbiji i okosnica Vlade, Srpska napredna stranka, odlučila je da amandmanom izbriše predlog o paušalnom oporezivanju, saznaje naš portal.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana naišao je na veliki stepen negodovanja stručne javnosti i ljudi koji su njime izuzeti iz paušalnog oporezivanja. Kako saznajemo, ovakav predlog neće imati potreban broj glasova u Skupštini Srbije, jer za njega neće glasati predstavnici opozicije, ali ni pojedine stranke iz vladajuće koalicije.

- Plan SNS je da do kraja dana neko iz vrha vlasti podnese amandman kojim će se iz Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana izbrisati deo koji se odnosi na paušalno oporezivanje - kaže naš dobro obavešteni sagovornik.

Kako se Telegraf uverio na licu mesta, u Skupštini preovladava mišljenje da je predlog koji se odnosi na paušalno oprezivanje dosta loš i da ne treba da prođe, što je i logično jer je veliki broj advokata, ugostitelja, lekara i drugih koji su direktno oštećeni ovim predlogom u klupama parlamenta.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, pravo na paušalno oporezivanje bilo bi ukinuto preduzetnicima koji obavljaju delatnost iz oblasti: pravnih poslova, računovodstvenih, knjigovodstvenih i revizorskih poslova, poslova poreskog savetovanja, reklamiranja i istraživanja tržišta, kao i iz oblasti zdravstvene delatnosti, trgovinama na veliko i na malo, hotelima i restoranima, delatnicima koji se bave finansijskim posredovanjem i aktivnostima u vezi s nekretninama.

ADVOKATI TRAŽE POVLAČENJE PORESKOG ZAKONA IZ HITNE PROCEDURE!

Advokatska komora Beograda apelovala je danas na Skupštinu da ne usvaja po hitnom postupku Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana koji, kako tvrdi advokatura, ugrožava materijalno- finansijski položaj i prava građana i preduzetnika.

AKB u saospstenju navodi da se pismom obratila predsedniku Narodne skupštine Nenadu Stefanoviću i svim nadležnim državnim organima sa zahtevom da se taj Zakon ne usvaja po hitnom postupku, već u redovnoj porceduri i uz javnu raspravu u kojoj će učestvovati i advokati.

Komora je u pismu ukazala da protestvuje jer se advokatima, kao i lekarima, uskraćuje pravo na paušalno oporezivanje "bez ikakvog obrazloženja i valjanih razloga".

Dalje se u pismu upućuje na izuzetno težak materijalno finansijski položaj advokata u sadašnjem privredno ekonomskom ambijentu i ističe da je svega pet do 10 odsto dobrostojećih advokata, prema kojima se očigledno određuju poreske obaveze za celu profesiju.

ČEDA: NE DERITE KOŽU LJUDIMA S LEĐA!

Poslanici opozicije danas su, u izjavama novinarima i ranije u skupštinskoj sali, izneli niz primedbi na set predloženih poreskih zakona i kritike zbog toga što su na dnevni red tako važni propisi, koji se tiču svih građana Srbije, stigli samo dan pošto ih je vlada usvojila.

Lideri opozicionih poslanika saglasni su da je došlo do “pravnog nasilja”, da zakoni opisuju Srbiju kao zemlju koja je bankrotirala i kritikovali premijera i prvog potrpedsednika vlade Ivicu Dačića i Aleksandra Vučića što “za sve imaju vremena, sem za parlament”, a na dnevnom redu su izuzetno važni zakoni.

- Nemamo nameru da ratujemo sa Mlađanom Dinkićem, Dačić je od Kalifornije do Brisela, Vučić hapsi…, oni imaju vremena za sve, osim za parlament, a uvodi se porez na okućnicu koji nije postojao od Turske do danas, rekao je lider liberala Čedomir Jovanović.

- Ko god da je ministar finansija, mora da razmišlja o poreskoj reformi, ali ne na ovakav način, rekao je Jovanović i poručio vladajućoj koaliciji: - Derete kožu ljudima sa leđa, koji jedva stoje na nogama, a sa druge strane se rasipa.

Šef poslaničkog kluba DS Borislav Stefanović smatra da se u skupštini dogodilo političko varvarstvo, jer su ti važni zakoni, pored toga što su predviđeni u roku kraćem od 24 sata, stigli u parlament i bez mišljenja Fiskalnog saveta i drugih institucija. DS traži, dodao je Stefanović, da se odloži sednica i uvaže njihovi amandmani, kojih je oko 30.

- Nećemo dozvoliti da se plaća porez na okućnicu, to nije bilo ni za vreme Miloša Obrenovića, naglasio je Stefanović.

Milan Knežević iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća smatra da bi predložena mera donela više štete nego koristi budžetu.

- Za samo dva meseca zatvoreno je 6.800 a otvoreno 5.000 malih i srednjih preduzeća. Razlika od 1.800 je katastrofalan podatak, a još ako prođe ova mera koja se odnosi na "paušalce" taj broj će biti daleko veći - upozorava Knežević.

On dodaje da je poslovanje sve skuplje, crno tržište sve veće, kupovna moć sve manja čime se, kako kaže, zatvara začarani krug zatvaranja radnih mesta.

- U prva četiri meseca bilo je 22.000 novih nezaposlenih, a sa najavljenim izmenama, plašim se, biće ih samo još više - zaključio je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA