Dinkić: Izmenama poreskih zakona privreda dobija 4 milijarde dinara!

- Ako će Republika štedeti, a mi ćemo smanjiti naše rashode za 30 milijardi dinara, očekujemo da to urade i opštine, da jednako snosimo teret - kaže ministar finansija i privrede

  • 0

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je da su predložene izmene poreskih zakona napravljene tako da privreda dobije četiri milijarde dinara rasterećenja i da se ne dotiču građana, već rukovodstva u lokalnim samoupravama.

- Nijedan dinar više privreda neće plaćati - istakao je Dinkić u izjavi novinarima u Skupštini Srbije.

On je dodao da se predložene izmene poreskih zakona ni u jednom jedinom momentu ne dotiču građana, već rukovodstva u opštinama, koja će morati mnogo racionalnije da troše novac.

- Ako će Republika štedeti, a mi ćemo smanjiti naše rashode za 30 milijardi dinara, očekujemo da to urade i opštine, da jednako snosimo teret - dodao je ministar.

Dinkić je kazao da mu je žao što je sednica Skupštine Srbije na čijem su dnevnom redu bile predložene izmene poreskih zakona odložena jer je, kako je naveo, bio spreman za raspravu sa opozicijom, ali nastaviće se u petak.

On je dodao da se za trećinu smanjuju nameti koje će preduzetnici ubuduće plaćati, tako što će moći da porez plaćaju i na ličnu platu, a ne samo na oporezivu dobit kao što je do sada bio slučaj.

Ministar je istakao da se jača i penzioni fond s obzirom da se istovremeno sa smanjivanjem poreza na zaradu sa 12 na 10 posto i povećavanjem oporezivog dela plate povećava doprinos na teret zaposlenog sa 11 na 13 odsto.

NE UVODI SE POREZ NA OKUĆNICU!

Ministar finansija i privrede odbacio je primedbe opozicije da se predloženim izmenama poreskih zakona uvodi i porez na okućnicu.

- Nisu tačni neki od navoda koje sam čuo da opozicija iznosi. Govore o nekom porezu na okućnicu… - kazao je Dinkić.

On je naglasio da porez na imovinu nema nikave veze sa Republikom i da je to prihod koji stoprocentno ubiraju opštine i gradovi.

Svaka opština i grad će, precizirao je on, moći samostalno da odlučije o tome kako će to primenjivati, jer u zakonu jasno piše da mogu čak i da kažu da je stopa poreza na imovinu nula posto.

Prema njegovim rečima, mogu se napraviti i zone, pa da, na primer, u Beogradu više budu oporezovani oni koji žive na Dedinju od ljudi koji žive u Krnjači.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA