Na kupovinu preko PayPala do 50 evra plaća se PDV

U Poreskoj upravi navode da sve poštanske pošiljke iz inostranstva, ako se poštuju evropske direktive, nemaju obračunati inostrani PDV. Prilikom ulaska te pošiljke u Srbiju, plaća se uvozni PDV

  • 10

Kupovina preko PayPala do 50 evra nije oslobođena poreza, kako je u prvi mah saopšteno građanima, već se na nju plaća PDV, saznaje Telegraf u Upravi carina!

 

Na to su nam skrenuli pažnju čitaoci koje je, nakon poručene robe iz inostranstva, sačekalo obaveštenje da moraju da plate carinu.

 

- Poručio sam stvari iz Kine, bez dodatnog plaćanja poštarine. Robu sam preuzeo u pošti u Savskoj, gde je i carinarnica za pakete u Beogradu. Upravo sam tu čuo da na poručenu robu iz inostranstva ne plaćam carinu, već PDV. Na robu koja je koštala 26 dolara, morao sam da platim 510 dinara zbog PDV-a. Potom su mi tražili još 110 dinara. Za troškove carinjenja dao sam 66 dinara. Pošto sam naveo da želim da mi roba stigne na adresu institucije u kojoj radim, za obaveštenje da mi je roba stigla u poštu, platio sam 44 dinara - kaže B. Acković.

 

Slično je prošao i J. Novaković koji je naručio sijalice od 20 dolara.

 

- Stiglo mi je obaveštenje da moram da se javim u carinarnicu i platim 340 dinara. Nije mi jasno šta sada plaćam kada su nadležni na sva zvona objavljivali da se neće cariniti kupovina preko PayPala do 50 evra - dodaje J. Novaković.

 

 

U Upravi carina navode da su pošiljke male vrednosti (do 70 evra) koje građani dobijaju od fizičkih lica oslobođene svih uvoznih dažbina (PDV i carine). Ukoliko kupuju od fizičkih lica, granica za plaćanje carine povećava se na 70 evra.

 

Kada građani preko interneta kupuju vredniju robu, primenjuje se jedinstvena carinska stopa od 10 odsto, a na ocarinjenu vrednost obračunava se PDV.

 

- Pošiljke male vrednosti (do 50 evra), koje su naručene iz inostranstva od pravnog lica, oslobođene su carinskih dažbina, ali podležu naplati PDV-a. Dosta građana to ne zna, pa se često dešava da reaguju zbog iznosa uvoznih dažbina koje treba da plate prilikom carinjenja - navode u Upravi carina.

 

U praksi to znači da kupac koji naruči pantalone iz inostranstva za 40 evra, neće platiti carinu, ali će platiti PDV od 20 odsto. U ovom slučaju, taj trošak će ga koštati 8 evra.

 

Ili, ako kupite knjigu iz inostranstva koja košta 5 evra, takođe nećete platiti carinu, ali ćete morati da platite PDV od 20 odsto, a u ovom slučaju to je jedan evro.

 

 

S druge strane, ako odaberete proizvod skuplji od 50 evra, na primer cipele koje koštaju 80 evra, onda će cena transporta ući u carinsku vrednost.

 

- Ako uzmemo da je transport plaćen 10 evra, onda će carinska vrednost biti 90 evra jer cena transporta ulazi u carinsku vrednost. Samim tim će stopa carine od 10 odsto iznositi 9 evra. To znači da je osnovica za plaćanje PDV-a 99 evra (carinska vrednost od 90 evra plus iznos carine od 9 evra). Iznos PDV-a pd 20 odsto u konretnom slučaju iznosiće 19,8 evra. Ukupan trošak za ove cipele iznosiće 9 evra carine i PDV od 19,8 evra, što je ukupno 28, 8 evra - navode u Upravi carina primer kada se pored PDV-a plaća i carina.

 

U Poreskoj upravi pojašnjavaju za Telegraf da se roba kupljena preko PayPala u vrednosti od na primer 20 evra, tretira kao poštanska pošiljka male vrednosti.

 

- Da li je ta pošiljka naručena mejlom ili telefonom, nebitno je. Sve poštanske pošiljke iz inostranstva, ako se poštuju evropske direktive, nemaju obračunati inostrani PDV. Prilikom ulaska te pošiljke u zemlju, vi plaćate uvozni PDV, kao i svaki drugi poreski obveznik. Prilikom ulaska robe preko carinskog terminala u Srbiju, zvaničan organ ovlasćen da naplaćuje uvozni PDV je Uprava carina. Da li je PDV uračunat u cenu robe, što bi bilo suprotno propisima EU, ili je konkretna zemlja ispoštovala propise EU i oslobodila od PDV-a otpremanje robe iz svoje zemlje, zavisi od same države iz koje se naručuje neki proizvod - kažu u Poreskoj upravi.

 

(N. Sekulić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    24. jun 2013 | 11:26

    lopovi...

  • cica Draza

    24. jun 2013 | 11:27

    Lopovi

  • miki

    24. jun 2013 | 12:29

    Samo gledaju kako da uzmu deo kolaca ako ti ne naplate PDV naplatice ti carinu ili procenat tako da ces u svakom slucaju platiti dodatno..... Banditi....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA