ČEKA NAS STRAŠNA 2015: Rak će harati Srbijom!

U poslednjih 20 godina broj obolelih od raka povećan je za 198 odsto! Za godinu dana od ove bolesti preminule 15.053 osobe. Stručnjaci upozoravaju da će 2015. biti pogubna godina

  • 13

Broj obolelih u Srbiji od raznih malignih oboljenja iz dana u dan sve je veći, a stručnjaci predviđaju da će sledeće godine dostići svoju kulminaciju. Za jednu deceniju (2000-2010) stopa obolelih od raka povećala se za 33 odsto, dok je za dvadeset godina (1990-2010) to povećanje čak 198 odsto!

Mnogi stručnjaci povećanje broja obolelih od raka, kao i povećanje smrtnosti od iste bolesti povezuju sa osiromašenim uranijumom koji je u Srbiju bačen za vreme bombradovanja 1999. godine.

Nakon 11 godina, dakle 2010. godine, što je poslednja godina za koju su podaci obrađeni, stopa obolelih muškaraca na 100.000 stanovnika iznosila je 292 (na 324 čoveka dolazi jedan oboleli), a žena 251 ( na 398 žena jedna s kancerom).

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut", samo 2010. u Srbiji je od raka obolelo čak 26.156 osoba. Ono što je još strašnije, iste godine od raznih malignih bolesti umrle su 15.053 osobe, što je jedan manji grad u Srbiji!

Kada govorimo o kancerogenim bolestima, muškarci u Srbiji najviše obolevaju od raka pluća (2010. kod 5.940 osoba je dijagnostikovan rak pluća), a za njim slede rak rektuma, rak prostate, bešike, želuca i pankreasa.

Žene su najviše pogođene rakom dojke (čak 6.308 njih je obolelo 2010. godine), a sledi rak rektuma, pluća i grlića materice.

Da ovo nije najgore i da može biti još crnje, tvrdi dr Slobodan Čikarić, predsednik "Društva Srbije za borbu protiv raka", koji kaže da će broj obolelih sledeće godine kulminirati. On povećanje obolelih direktno povezuje sa osiromašenim uranijumom koji je za vreme bombardovanja bačen na Srbiju.

- Osiromašeni uranijum utiče na pojavu malignih bolesti i to je dokazano. On utiče na pojavu raka i genetičkih poremećaja, što može da se ogleda i u tome da se deca rađaju s psihofizičkim poremećajima. Druga bitna stvar je da je količina radioaktivnih materija koja je potrebna da izazove bolest jako mala. Takođe, male su količine koje se detektuju. Ako uranijum uđe u organizam, on za pet do 10 dana može da se eliminiše kroz bubrege, ali je već doveo do štete - kaže doktor Čikarić.

On napominje da smo ovoj materiji skoro svi izloženi jer se ona vetrovima širila i tako dospela u vazduh, zemlju i vodu. Lanac ishrane doveo je i do čoveka.

- Biljke su koristile vodu, životinje su jele biljke, a čovek sve to - kaže doktor Čikarić, i upozorava na još jedan zastrašujući podatak:

- Vreme koje je potrebno da se uranijum razradi je 4,5 milijardi godina, znači on ostaje na našim prostorima!

Iako ne može da kaže da li su pojave malignih oboljenja u vezi sa bačenim uranijumom, direktor preduzeća "Nuklearni objekti" Jagoš Raičević ne poriče saznanja da je on za vreme bombardovanja bacan na našu zemlju.

- Vojska je zajedno s našim ljudima čistila mesta gde ja bacan uranijum. Mi sm pronašli uranijum, stavili ga u kese, kao i kontaminirano zemljište i doveli ga u hangare u Vinču - kaže Raičević.

On objašnjava da je uranijum težak metal koji je opasan jer je radioaktivan, i dolazi u lanac ishrane. Iako je i dalje teško doći do podataka gde je za vreme "Milosrdnog anđela" sve bacan uranijum, zna se da je najvećii deo "završio" na Kosovu, kao i na području malih mesta Borovca i Reljana.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina Marković

    24. maj 2013 | 14:27

    Tuziti Ameriku za to....Uranijum je zabranjeno ratno oruzje....Osim toga ako je vecina bacano na Kosovo,ubijace shiptare vise nego srbe ;) ...

  • mikim

    24. maj 2013 | 15:06

    A da nije jedan od razloga i NESTRUCNOST doktora,vecina doktora koji nesto vrede je otislo u inostranstvo a ovo sto je ostalo ovde samo gleda da opljacka jadnog bolesnog coveka,sistem je mozes na snimanje tumora ali za 3,4,5 meseci a onda ide par stotina evra ispod stola da se to ubrza na 10,15 dana-to je samo pocetak otimacine,kazem vecina,ne svi.

  • Srdjan

    24. maj 2013 | 17:40

    Uranium je samo vrh ledenog brega. Prehrambena industrija je najveci krivac za lose zdravlje. Hrana je prepuna pesticida, herbicida, vestackih aroma, zasladjivaca... Ja se dobro secam kad je neka cokoladica na poledjini imala sadrzaj mleko, secer, voda, kakao. Danas je to citav niz hemikalija, preliva sa ukusom ovog ili onog... Izlozeni smo GMO hrani na svakom koraku a da ti i ne znamo! Zdravlje je potpuno nebitno, bitan je profit!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA