KRALJEVSKA SAHRANA NA OPLENCU! Konačno svi Karađorđevići počivaju na jednom mestu (FOTO)

Nekoliko hiljada građana, državni vrh i kraljevske porodice iz celog sveta ispred porte Crkve Sv. Đorđa na Oplencu odaje poslednju počast zemnim ostacima Karađorđevića

  • 15

Srbija se naklanja monarhiji. Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog Karađorđevića, kraljice Marije, kraljice Aleksandre i princa Andreja položeni su u kriptu Crkve Sv. Đorđa na Oplencu, a sahrani je pored celokupne porodice Karađorđević prisustvao državni vrh, kao i predstavnici kraljevskih porodica iz celog sveta.

- Okupili smo se danas da odamo poslednu poštu i ispratimo kralja Petra Drugog, kraljicu Aleksandru, kraljicu Mariju i kraljevića Andreja čije su sudbine kroz istoriju bile tesno povezane sa sudbinom celog naroda, ali i nastankom moderne srpske države. Predugo je trajalo njihovo lutanje, njihovo izgnanstvo, živeli su i umirali na različitim stranama sveta, a danas su ovde, na Oplencu, među svojim Karađorđevićima i među svojim Srbima - izjavio je prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević obraćajući se okupljenim visokim zvanicama, državnom i crkvenom vrhu zemlje.

Vrh Srpske pravoslavne crkve na čelu sa patrijarhom Irinejem uz pomoć vladike šumadijskog Jovana služio je liturgiju u Crkvi Svetog Đorđa. Na Oplencu su bili predstavnici brojnih engleskih kraljevskih porodica princ Edvard i vojvoda od Kenta, šeik iz Katara, kralj Jordan Abdulah Drugi, emir od Kuvajta, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i članovi Krunskog saveta na čelu sa Emirom Kusturicom i Matijom Bećkovićem.

- Došli smo danas da ispratimo Karađorđeviće koji su umrli u izgnanstvu, nažalost oni ne mogu oživeti, ali to može učiniti Kraljevina Srbija. Ja se nadam i uveren sam da će Srbija to jednog dana i dočekati, da ponovo s ponosom možemo da kažemo da živimo u monarhiji. Savetovao bih prestolonaslednika da se ukluči u politiku i da javno kaže da želi monarhiju jer mislim da se samo tako ona može vratiti u Srbiju - rekao je predsednik SPO Vuk Drašković  za Telegraf.

Više hiljada građana okupilo se ispred crkve, a crkvena zvona su se oglasila u momentu kada su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević i predsednik RS Milorad Dodik ušli u crkvu Svetog Đorđa.

- Narod koji je ujedinjen ne može nazvati malim, a sa poslednjim Karađorđevićem, donetim iz tuđe zemlje u kovčegu, u Srbiju se vraća pomirenje. Moja dužnost, kao predsednika svih građana, bez obzira na bilo kakvu, pa i političku podelu, jeste da učinim sve i doprinesem konačnom pomirenju i jedinstvu našeg naroda. Dao sam i sopstveni primer. Da li ste i vi spremni da učinite sve da prestanu sukobi i podele u Srbiji - rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić okupljenima koji su ga pozdravili glasnim aplauzom, dok su premijeru Dačiću skandirali "Izdao si Kosovo".

Prestolonaslednik Aleksandar izjavio je pred Sabornom crkvom da je ovo veoma emotivan događaj za njega lično i izrazio nadu da će se ovim činom Srbija i Srbi ujediniti još više.

- Veoma sam emotivan, pomešana su osećanja od tuge do sreće. Neka ovo bude put ujedinjenja Srbije. Zahvalan sam državi na pomoći i svemu, a posebno sam zahvalan Vladi i velikom predsedniku Tomislavu Nikoliću – rekao je prestolonaslednik Aleksandar.

Podsetimo kovčezi sa zemnim ostacima Karađorđevića preneseni su u subotu iz Saborne crkve na Oplenac.

(Darko Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ТРАДИЦИЈА

    26. maj 2013 | 12:12

    Нека је вечна слава свим Карађорђевићима који су сахрањени у цркви на Опленцу и нека снага Светог Ђорђа помогне да се сви Срби сложе и умноже..

  • SRBA

    26. maj 2013 | 11:36

    Neka im je svima laka zemlja!!! "Bože spasi, Bože hrani Srpskog Kralja, srpski rod!"

  • Jovan

    26. maj 2013 | 11:22

    Nego je nam prestolonaslednik naucio srpski jer vreme je

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA