STOP ENERGETSKIM PIĆIMA: Preterano konzumiranje izaziva sterilitet i šteti stvaranju spermatozoida!

Ova pića sadrže veliku količinu šećera, kofeina i brojne supstance koje direktno utiču na plodnost. Pored "energetika" na sterilitet negativno može da utiče i jedenje soje

  • 5

Muškarci! Ostavite energetska pića, kafu, i gazirane sokove!

Naučno je dokazano da ispijanje energetskih pića kod muškaraca izaziva sterilitet. Kada ovome dodate podatak da u Srbiji svaka treća porodica nema decu, kao i da smo među prvim zemljama Evrope kada je u pitanju bela kuga, zaključak je jasan - ako hoćete da imate potomke, morate odmah prestati da pijete ove napitke!

Prema nekim podacima, u Srbiji više od 300.000 parova nema decu, a česti uzrok je i sterilitet! U prilog ovom podatku ide i činjenica da grad Beograd svojim sugrađanima finansira i treći pokušaj vantelesne oplodnje.

I dok su uzroci steriliteta kod žena poznatiji, kod muškaraca se oni još uvek ispituju. Pored genetike, ili zaušaka preležanih u detinjstvu, način života je sledeća stvar koja vas određuje kao nekoga ko hoće ili neće biti roditelj.

Pored toga što je opšte poznato da su energetska pića nezdrava, ispijanje istih i te kako uzrokuje neplodnost kod muškaraca. Genetičar Miodrag Stojković kaže da ova pića na prvom mestu sadrže veliku količinu šećera, koji inače nije dobar za zdravlje, a onda i brojne supstance koje direktno utiču na plodnost.

- Dakle tu je prvo šećer, koji dovodi do gojaznostui, koja nije dobra za mnoge stvari, pa između ostalog i za proizvodnju sprematozoida. Zatim, neka od tih pića sadrže ortofonkiselinu, kao i kofein - kaže Stojković.

On takođe objašnjava, da kofein, bilo da ga u organizam unosite preko energetskog pića, ili svakodnevno pijete kafu, šteti stvaranju sprematozoida, kao i njihovoj poktretljivosti. Pored šećera, kafe i ovih supstanci, genetičar Stojković upozorava da na sterilitet negativno može da utiče i jedenje soje.

Dakle, muškarci, bilo da noću učite, ili lumpujete, ne unosite u organizam supstance za budnost, jer vam one mogu doći glave kada odlučite da postanete roditelj.

(M. B.)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мирко

    5. jun 2013 | 00:05

    Па наравно да су штетна. Боље узми пар кашичица меда а можда се и омрсиш, шта знаш.

  • Урош

    4. jun 2013 | 22:39

    Ау, чича више не ставља то у уста.. :-D

  • Mирко

    4. jun 2013 | 23:57

    Па наравно да енергетска пића ништа не помажу, имају толико шећера на просто не поверујеш али су рекламе за њих права мамипара. Исти ефекат ако не и бољи ћеш постићи ако поједеш неколико кашика меда! А можда се и омрсиш, никад се незна..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA