ŠTA ŠVERCUJU SRBI I HRVATI: Svinjetinu, čokolade, prašak, automobilske gume, računare i WC papir

Dosta se prenose i klima-uređaji, računari, fiksni telefoni, televizori, kao i video-rikorderi

  • 3

Ekonomista Miroslav Zdravković kaže da ga je veliko odstupanje vrednosti izvoza iz Mađarske u Srbiju i Hrvatsku (578 miliona evra kod Srbije i 850 miliona evra kod Hrvatske) motivisalo da istraži o kojim se to proizvodima radi.

- Iz podataka se vidi da se najveći deo razlika u knjiženom izvozu iz Mađarske i uvozu u Hrvatsku i Srbiju odnosi na iste proizvode: električnu energiju, derivate nafte, prirodni gas, lekove i putničke automobile. To ukazuje na činjenicu da velike kompanije mogu mnogo lakše da transferišu novac i profit na željenu destinaciju u odnosu na hiljade švercera - turista koji odu da kupe robu jeftinije nego u svojoj zemlji, nadajući se još da će izbeći plaćanje carine prilikom povratka kući - navodi Zdravković.

Građani obe države najčešće kupuju u Mađarskoj u bitno većoj vrednosti nego što je to carinski registrovano u njihovim zemljama. Odatle se vidi da su "hit" za kupce iz Hrvatske i Srbije: svinjetina, šećer, čokolada, hrana za životinje, preparati za negu lica i kože, proizvodi za ličnu higijenu, praškovi za pranje, nove gume za automobile, klima-uređaji, računari, fiksni telefoni, televizori (uključujući video-rikordere), WC papir i tamponi.

Iako većina građana veruje da ogromna razlika u ceni između proizvoda kupljenih u Mađarskoj i kod nas, na primer, potiče od visokih trgovačkih marži, Zdravković tvrdi da velike razlike u ceni elektronike, na primer, nisu posledica ogromnih marži na tržištu već drugih ulaznih troškova:

- Za analizu ulaznih cena u Mađarskoj i Srbiji trebalo bi na prvom mestu gledati indirektne troškove. Primera radi, za sve što se uvozi potrebno je platiti pozamašnu sumu za proveru kvaliteta, što u zemljama u Evropi nije potrebno, a tu su i firmarine, juče povećani doprinosi, cene komunalnih usluga... Da se odlično zarađuje na uvozu i prodaji tehničke robe, tržište bi se odmah uredilo i pojavili bi se ozbiljni igrači iz inostranstva, međutim, to nije tako, a i to tržište ne uređuju "trgovci" već država - smatra Zdravković.

(Telegraf.rs / Izvor: Makroekonomija.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gimli

    31. maj 2013 | 21:16

    Video rikorderi?? Pa to se vise ni ne pravi... Ko pise ove vesti?

  • Bosnjak

    31. maj 2013 | 17:32

    Da pogadjam sa cim srbi svercuju....recimo sa onim sto najvise smrdi od svega ponudjenog :-)

  • Bojko

    31. maj 2013 | 22:03

    Sasa Mirkovic ce kad postane gradonacelnik Zajecara najstroze zabraniti sverc preko Vrske Cuke! Nas Sasa je obecao da ce sve koji su u sverc na Vrskoj Cuki umesani strpati u zatvor.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA