Dinar pao zbog mogućeg smanjenja plata i penzija!

Stručna javnost se slaže da slabljenje dinara nije alarmantno, kao i da je glavni razlog za novonastalu situaciju panika među građanima, koji su usled najava smanjenja plata i penzija odlučili da se reše domaće valute

  • 1

Glavni razlog slabljenja dinara prema evru za 0,5 odsto su loše vesti u pogledu stanja u javnim finansijama, najava mogućeg smanjenja rejtinga zemlje, kao i negativne preporuke pojedinih stranih investitora, poručuju nadležni iz Narodne banke Srbije.

- Za trajniju stabilizaciju kretanja na deviznom tržištu, neophodno je da vlada u što kraćem roku usvoji konkretne mere za smanjenje budžetskog deficita - kažu za Telegraf nadležni iz NBS, dodajući da je dinar u poslednjih nedelju dana oslabio prema evru, ali da je i dalje nominalno jači u odnosu na kraj prethodne godine i u odnosu na period od pre godinu dana.

Foto: Wikipedia/Lumen roma

Stručna javnost se slaže oko toga da slabljenje nacionalne valute, prema kojem će srednji kurs biti 113,0848 dinara za jedan evro (što je najslabija vrednost od početka godine), nije alarmantna.

- Ovo slabljenje dinara još uvek je u domenu "slučajnog"- počinje priču za Telegraf ekonomista Ljubomir Madžar, pa nastavlja:

- Čudi me, međutim, kako je dinar oslabio usred sezone povratka privrednika sa privremenog rada u inostranstvu, umesto da ojača. No, ako uzmemo u obzir novonastalu nepoverljivost građana prema domaćoj valuti, stvari su daleko jasnije - kaže Madžar dodajući da su građani najverovatnije zbog najava smanjenja plata i penzija i stalne priče o krizi od javnog duga odlučili da se reše domaće valute i "obezbede" zalihama deviza.

Kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa, Narodna banka Srbije je od početka godine kupila čak 90 miliona evra i prodala 65 miliona evra, tako da je ona i dalje neto kupac deviza.

I dok se profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić slaže sa tim da NBS radi sve što je u njenoj moći kako bi održala stabilnost dinara, njegov kolega ekonomista Aleksandar Stevanović ne deli isto mišljenje:

- Nadležni iz NBS rade isto što su radili i Šoškić i Jelašić pre njih - kategoričan je Stevanović - Jedina prava promena na ovom polju mogla bi se desiti kada bi Centralna banka bila zaista, a ne samo formalno nezavisna. Za sada oni i dalje, pre donošenja svake odluke gledaju prvo u pravcu Vlade. Da ne pričamo o tome do koje mere bi dobro rešenje bio fiksni kurs valute. No, niko od političara to neće podržati.

Dinar će, kako stručnjaci prognoziraju u narednom periodu dodatno oslabiti, s tim što se nadaju da oscilacije nacionalne valute, ipak neće biti drastične.

- To bi pre svega najgore bilo po srpske privrednike - objašnjava profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić dodajući da uloženi napori NBS ne moraju uvek da se isplate.

Slično se, podsetimo dogodilo i prošle godine kada je potrošeno 1, 5 milijardi evra za spasavanje dinara, a srednji kurs je i pored svega dostigao vrednost od čak 118 dinara za jedan evro.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žorž

    4. jun 2013 | 18:23

    Ocli smo mi u ....... Sad im samo ostaje da nategnu kraj na kraj pa nad kim pukne

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA