Prvi sukobi pristalica i protivnika turske vlade

U crnomorskoj turskoj luci Rize grupu od 25 mladića uključenih u antivladine proteste napala je rulja do nekoliko stotina pristalica vladajuće Partije pravde i slobode

  • 7

U višednevnim protestima širom Turske prvi put su viđeni sukobi između vladnih pristalica i njihovih protivnika.

U crnomorskoj turskoj luci Rize grupu od 25 mladića uključenih u antivladine proteste napala je rulja do nekoliko stotina pristalica vladajuće Partije pravde i slobode (AKP).

Policija je upotrebila suzavac da rastera sukobljene pošto su pristalice partije premijera Tajipa Erdogana opkolili zgradu u kojoj su neki od napadnutih mladića bili sklonjeni.

Suzavac i vodeni topovi upotrebljeni su sinoć i u Ankari da bi rasterali demonstrante okupljene na centralnom trgu Kizilaj.

S druge strane situacija je sinoć bila mirnija u Istanbulu, prvi put od kada su nemiri počeli i većina besa demonstranata usmerena ka premijeru Erdoganu koji je ih je nazvao "ekstremistima".

Premijer Erdogan bi trebalo da se vrati u Tursku posle turneje po zemljama Magreba i suoči se sa hiljadama gnevnih demonstranata koji traže njegovu ostavku.

Zamenik turskog premijera Husein Čelik pozvao je pristalice vladajuće AKP partije da ne dolaze na aerodrom da bi dočekali Erdogana.

- Premijeru ne treba demonstracija moći - rekao je Čelik za lokalni televizijski kanal.

Rojters primećuje da bi masovni protesti koji potresaju Tursku mogli da ograniče moć premijera koji se smatra za političku žrtvu i pokopaju njegove nade za kandidovanje na predstojećim predsedničkim izborima sledeće godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nane

    6. jun 2013 | 10:55

    Kako niko ne kaze da u Istanbulu koji ima 15 miliona stanovnika probleme pravi nekoliko hiljada demostranata koji ne znaju ni zasta se bune. Vecina naroda ih ne podrzava jer unistavaju sve pred sobom

  • Bosnjak

    6. jun 2013 | 09:59

    Amerika nije svesna ko je Turska jer su mnoge imperije pokusale isto i znamo historiju toga sta su dozivjeli.Pravi patriote Turske osjetice potrebu da odbrane zemlju od mijesanja onih koji nemogu gledat kako se Turska pretvara u privrednig giganta pa pokusavaju na ovaj nacin da unesu nesigurnost .Erdogan ima ledja i tesko moze jedna alkoholisana rulja da ucini nesto u njegovom svrgavanju.Ti huligani su upravo oni koji se drogiraju i pijance i kojima je zasmetao zakon zabrane alkohola i svaka cast Erdoganu na tome sto vraca pravecmoralne vrijednosti i nek nema milosti prema stranim placenicima!

  • cica draza

    6. jun 2013 | 10:38

    Veruj da su takvu na koje ti mislis vec izumrli . Turska je puna mladih ljudi koji zele da idi u korak sa svetom . Jedino vi iz bosne idete unazad . Bio sam deset puta u Tursku i mogu da kazem da str vi bosnjaci veci turci i patriote od njih ( sto znachi da imate srpske krvi)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA