Poginuo policajac u neredima u Turskoj!

U južnoj provinciji Adana policajac je stradao od posledica pada s mosta, koji je još bio u izgradnji, tokom potere za demonstrantima

  • 0

Jedan turski policajac stradao je tokom sukoba sa demonstrantima u toj zemlji, javljaju svetski mediji. Ovo je ukupno četvrta žrtva nemira koji već sedam dana potresaju Tursku.

Name, kako javlja Raša tudej, u južnoj provinciji Adana policajac je stradao od posledica pada s mosta, koji je još bio u izgradnji, tokom potere za demonstrantima. Nakon pada koji se dogodio u sredu zadobio je teške povrede od kojih je preminuo danas.

Nešto ranije, sukobi su se odvijali između samih građana Turske. Naime, u crnomorskoj turkoj luci Rize, grupu od 25 mladića uključenih u antivladine proteste napala je rulja do nekoliko stotina pristalica vladajuće Partije pravde i slobode. Policija je upotrebila suzavac da rastera sukobljene, pošto su pristalice partije premijera Tajipa Erdogana opkolile zgradu u kojoj su se neki od napadnutih mladića sklonili.

Suzavac i vodeni topovi upotrebljeni su i u Ankari da bi rasterali demonstrante okupljene u centralnom trgu Kizilaj.

Sa druge strane, u Istanbulu je, prvi put od kada su nemiri počeli, situacija bila mirnija a većina besa demonstranata usmerena ka premijeru Erdoganu, koji je ih je nazvao "ekstremistima". Inače, Erdogan bi danas trebalo da se vrati u Tursku posle turneje po zemljama Magreba i suoči se sa hiljadama gnevnih demonstranata koji traže njegovu ostavku.

Zamenik turskog premijera Husein Čelik pozvao je pristalice vladajuće AKP partije da ne dolaze na aerodrom da bi dočekali Erdogana.

- Premijeru ne treba demonstracija moći - rekao je Čelik za lokalni televizijski kanal.

Rojters primećuje da bi masovni protesti koji potresaju Tursku mogli da ograniče moć premijera koji se smatra za političku žrtvu i pokopaju njegove nade za kandidovanje na predstojećim predsedničkim izborima sledeće godine.

- Ima parlamentaraca i funkcionera u stranci koji su nezadovoljni nedavnim dešavanjima. To je situacija bez presedana za Erdogana. Neki ljudi u AKP misle da će njegova politika morati da se "smekša", mada ostaju verni partijskoj disciplini i samom Erdoganu - rekao je izvor blizak Erdoganovoj vladajućoj partiji AKP.

Erdoganove pristalice na Tviteru navode da neće od njega odustati, povezujući ga sa dvojicom političara žrtvama u novijoj turskoj istoriji - jednog obešenog 1960. posle vojnog puča i drugog koga su, navodno, otrovali.

(Telegraf.rs / Izvori: Tanjug, B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA