KAO OD ŠALE: Paraćinac šest puta obarao Ginisov rekord! (FOTO)

Dalibor Jablanović (28) je najbolji na svetu u tri "discipline" - broju kašika i stik papirića postavljenih na lice, kao i u broju šnalica zakačenih za kosu za 30 sekundi

  • 12

I Srbija ima pasionirane Ginisovce! Za samo četiri meseca, od februara do maja, Dalibor Jablanović (28), nezaposleni inženjer iz Stubice kod Paraćina, šest puta je obarao Ginisove rekorde na njihovom zvaničnom veb sajtu.

Postao je svetski prvak u tri discipline, od kojih je još uvek neprevaziđen rekord u broju metalnih kašika postavljenih na lice. Oborio je i rekord u broju šnalica u kosi zakačenih za 30 sekundi i u broju notes papirića koje je lepio na lice.

Jablanović, po zanimanju strukovni inženjer elektrotehnike i računarstva, nedavno je specijalizirao i već dve godine bezuspešno traži posao. Zato je, kaže, našao zanimljiv hobi da upotpuni vreme.

- Prijavio sam se prošle godine na zvanični Ginisov sajt, a prvi rekord oborio sam u februaru. Takmičim se u "čelendžeru" (izazovi), gde je oko 300 disciplina. Rekorde obaram u oblasti koja se zove "kućne stvari". Poslednji je u disciplini "najviše kašika balansiranih istovremeno na licu". Tu vreme nije bitno, važno je da sve kašike stoje bar pet sekundi. Postavio sam krajem aprila 21 metalnu kašiku i oborio tadašnji rekord od 17, a zatim sam oborio i sopstveni rekord sa 25 kašika – objašnjava Jablanović.

On tvrdi da se za Ginisove bizarne rekorde toliko "zagrejao" da ima plan da postane Srbin sa najvećim brojem oborenih rekorda. Pre nego što je u februaru krenuo sa ovim "poslom", pročitao je da su od 2011. samo tri Srbina oborila neki rekord. Zato je on za četiri meseca oborio šest.

Rekorde obara tako što se snima veb kamerom kod kuće i snimak postavlja na zvaničan Ginisov sajt. Jablanović objašnjava da sudija jednom nedeljno pregleda sve te snimke. Komisija odlučuje da li je rekord oboren i postavlja obaveštenje ispod snimka i elektronski sertifikat. Zatim se sertifikat iz Ginisovog predstavništva u Londonu šalje na kućnu adresu rekordera. Njemu su do sada stigla četiri sertifikata, a očekuje još dva.

- Najveći mi je rival, a istovremeno i prijatelj, Italijan Silvio Sabo. On mi je uzeo rekord "najviše šnalica stavljenih u kosu za 30 sekundi". Taj rekord sam najpre ja oborio sa 45 šnalica, ali je Sabo podigao tu brojku na 54. Sad smišljam taktiku kako da ga nadmašim. Razmišljam i da povećam broj kašika, gde sam još svetski prvak. Onda krećem u obaranje rekorda "najveći broj koverti pocepanih za 30 sekundi"– sa osmehom objašnjava paraćinski Ginisovac.

A uz postizanje novih rekorda, njegova druga, ili prva želja, jeste da se što pre zaposli u struci. Uostalom, da nije imao informatičko znanje i višak slobodnog vremena, teško da bi se ovaj neobični Paraćinac i nadmetao u Ginisovim "izazovima".

OSNIVAČ NOVOG "IZAZOVA"

Osim što se takmiči, Jablanović je osnivač jedne nove Ginisove takmičarske discipline, pa pored tog "izazova" stoji njegova slika.

Disciplina se zove "najviše kovanih novčića uspravno postavljenih za jedan minut". Svetski rekord drži najljući Jablanovićev protivnik Silvio Sabo.

(Z. R. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • taste of croatia

    9. jun 2013 | 16:45

    Dalibore, svaka ti čast na trudu, takvi kao šta si ti mi uljepšaju dan ;)

  • Mare

    9. jun 2013 | 20:03

    Lepo kaze nas narod: dokon pop i jarice krsti....

  • Jelikic

    9. jun 2013 | 17:55

    Bra brate nauci ih kako se to radi :P !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA