Ko sve protestuje u Turskoj?

Sudeći prema izveštajima svetskih agencija, različite političke, ideološke i navijačke grupacije udružene su na demonstracijama protiv pripadnika policije

  • 2

Antivladini protesti u Turskoj nastavljeni su i danas, a sudeći prema pozicijama na kojima su ostali demonstranti sa jedne strane i premijer Redžep Tajip Erdogan sa druge, nema nagoveštaja da će sukobi započeti pre 11 dana na Trgu Taksim u Istanbulu uskoro biti okončani.

 

Sudeći prema izveštajima svetskih agencija, različite političke, ideološke i navijačke grupacije udružene su na demonstracijama protiv pripadnika policije.

 

Druga nedelja protesta u Turskoj izvukla je na ulicu i fudbalske navijače tri vodeća kluba (Galatasaraja, Fenerbahčea i Bešiktaša), koji su zaboravili na međusobne razlike.

 

 

Ako su učešće u protestima popularnog glumca Halita Ergenča i Sejde Sungar poznate kao "žena u crvenom", uneli na ulice Istanbula šarm građanske borbe za demokratiju, ulazak "u teren" fudbalskih huligana, kako ih je nazvao Erdogan, nagoveštava nove konflikte.

 

Na ulicama se vijore različite zastave, od sindikalnih i komunističkih sa likom legendarnog Če Gevare do nacionalističkih, čiji politički lideri zahtevaju prevremene izbore, što je Erdogan odlučno odbio.

 

Viđeni su i stilizovani simboli "Otpora", kao i brojne karikature Erdogana.

 

Na ulice Adane juče su izašle i pristalice režima, koje su kamenjem zasule demonstrante.

 

 

Ikonografija protesta, kao i različitost onih koji su se pobunili, veoma podseća na slike koje su pre nešto više od godinu dana stizale iz Rusije, gde su antirežimski protesti gotovo sasvim utihnuli.

 

Sukobi su danas nastavljeni na ulicama Ankare, gde je policija upotrebila vodene topove, a demonstranti kamenice, dok je Erdogan poručio da "protesti moraju prestati odmah", kao i da "samo Alah može da zaustavi rast Turske".

 

Demonstranti su tokom današnjeg prepodneva uspeli da podignu kamp u centru glavnog grada, a premijer ih je nazvao "šakom pljačkaša".

 

 

Prema analizama Aldžazire, veći deo biračkog tela i dalje podržava Erdogana, iako se mnogi od njih ne slažu sa njegovom politikom. Kako su zaključili njihovi televizijski reporteri, u Istanbulu "većina naroda nije za nerede", nego za "iskazivanje demokratije" na izborima.

 

Neimenovani turski diplomata primetio je da su berzanske vrednosti turskih kompanija opale i do 10 odsto i da u tome možda treba tražiti razloge za "uvezene proteste".

 

Komentarišući žestinu kojom je policija reagovala prema mirnim demonstrantima, on je kazao da je odgovor morao da bude žestok, jer "narod tako najbolje razume da nema šale".

 

U protestima u Turskoj ubijene su tri osobe, dok je hiljade povređeno, a povod za početak protesta bila je najava da će na centralnom gradskom trgu u Istanbulu biti izgrađen tržni centar na mestu gde je sada park.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BOSS

    10. jun 2013 | 18:45

    To je pravi izraz "uvezeni protesti" a ko ih je podrzao?Pa zna se "ateisti" i oni kojima se svidjaju evropske vrednosti poput narkomana, gej brakova i ostalih evro sranja.Skidam kapu narodu koji se probudio i gadjao kamenicama ove sektase sto divljaju i ruse moderne gradjevine Turske.Erdogan ce i dalje biti predsednik Turske i dalje ce biti sultan modernog doba.

  • Bracala

    10. jun 2013 | 19:42

    Vreme je da se svi vi koji ne podrzavate evropske vrednosti, drugim recima kozoje...i, pokupite i vratite na Bliski istok, jer vas ovde niko ne zeli a i vama se ne dopada u Evropi, pa zato mars nazad u pustinju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA