DUNAV RASTE: Beograd van opasnosti!

Dunav iz sata u sat raste, a očekuje se da će sutra da dostigne nivo od 750 centimatara, što je za svega 26 manje od istorijskog maksimuma iz 1962. godine

  • 0

Dunav iz sata u sat raste, a očekuje se da će sutra da dostigne nivo od 750 centimetara, što je za svega 26 manje od istorijskog maksimuma iz 1962. godine!

- U delu nebranjenih područja će biti problema, ali tu su naše ekipe koje su spremne. Beograd neće biti u opasnosti od izlivanja ove reke - kaže Sanja Vuksanović Žugić, načelnica Uprave za vanredne situacije u Beogradu .

Iz „Beograd voda", takođe, umiruju građane, navodeći da nema razloga za paniku i da su obale Beograda sigurne.

Dunav iz sata u sat raste, a očekuje se da će sutra da dostigne nivo od 750 centimatara, što je za svega 26 manje od istorijskog maksimuma iz 1962. godine. Opasnosti za sada nema jer su nasipi 70-ih godina prošlog veka podignuti za ceo metar i po u odnosu na to vreme.

VRH TALASA SUTRA, U BEOČINU KRITIČNO

Đorđe Babić, zamenik načelnika Sektora MUP-a za vanredne situacije je rekao da su u opštini Beočin ugrožena naselja Susek, Banoštor i Čerević.

- Tamo je juče izvršena evakuacija imovine ugroženih domaćinstava i iz časa u čas se prati situacija. Naše ekipe pomažu stanovništvu i biće evakuisani ukoliko bude potrebno - kazao je Babić.

On je rekao da je u pojedinim vikend-naseljima isključena struja iz bezbednosnih razloga, da će se stanje pratiti i iste mere će se preduzimati i u narednim danima.

- U toku dana izvršiće se i vrši se dislokacija naših spasilačkih timova u potencijalno ugrožena mesta u Apatinu, Beočinu i u Starom Slankamenu, gde očekujemo da će nivo Dunava u narednim danima da raste - rekao je Babić.

Ekipe Javnog vodoprivrednog preduzeća "Vode Vojvodine", stručno operativni timovi jedinica lokalne samouprave su na terenu, obilaze evidentirana potencijalno ugrožena mesta i preduzimaju sve aktivnosti za dalju odbranu od visokog vodenog talasa, kazao je Babić.

- Prati se u svakom momentu situacija, naši ljudi su na terenu, zajedno sa stručno operativnim timovima za odbranu od poplava, jedinica lokalne samouprave - istakao je Babić.

On je rekao da su za sve opštine - Sombor, Apatin, Bezdan, Beočin, Indjija i Novi Sad već održane i stalno se održavaju sednice štabova, prati se stanje i analiziraju najnoviji podaci i preduzimaju mere u skladu sa operativnim planom odbrane od poplava.

SRBIJA ZAHVALNA MAĐARSKOJ

Ministarstvo odbrane Srbije navelo je sinoć da našoj zemlji za sada nije potrebna pomoć u odbrani od poplava, zahvalivši se ministru odbrane Mađarske Čabi Hendeu koji je najavio da će Srbiji ponuditi oko 1.000 svojih vojnika kao pomoć.

- Sva ova naselja, koja su trenutno ugrožena, su u nebranjenom delu, naročito opština Beočin, i tamo će se preduzimati mere u skladu sa situcijom koja se može menjati iz dana u dan, odnosno iz sata u sat - zaključio je Babić.

Predsednik Štaba za vanredne situacije opštine Beočin Radomir Lazić izjavio je da je zbog nadolazećeg vodenog talasa na Dunavu ugroženo oko 200 domaćinstava, a mnogo više objekata.

Preko poverenika u svim mestima opštine Beočin informisali građane o opasnosti i obaveštavali ih i preko lokalne televizije i radija. Po njegovim rečima, za sada je iseljeno oko 100 domaćinstava, dok je još toliko planirano u narednih nekoliko dana.

Većina građana uveliko se priprema odbranu od poplave. Ministar poljoprivrede Goran Knežević obilazi obaloutvrde od Apatina do Bezdana, a predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić juče je izjavio da je u očekivanju poplavnog talasa situacija u našoj zemlji pod kontrolom, dodajući da će Vlada Vojvodine pomoći ugroženima sumom od 18 miliona dinara.

Na prevodnici Bezdan, radnici JP "Vode Vojvodine" blokirali ulaz dunavske vode u kanal Dunav-Tisa-Dunav, da voda ne bi provalila kroz tu prevodnicu i napravila velike štete.

Vanredna odbrana od poplava uvedena je na novih 60 kilometara Dunava, na deonici od Bogojeva do Mladenova, kada je kod Bogojeva izmeren vodostaj od 697 centimetara. U odnosu na prethodni dan to je porast za više od pola metra.

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA